Tartalomjegyzék
Mi a TV paprika jelentése? Időről-időre felmerül a kérdés, hogy vajon miért TV a paprika?
A TV paprika jelentése
Főleg a paprika szezonban láthatjuk sokszor a piacon a TV paprika kiírást, de vajon mit is jelent ez? A friss paprika számos módon felhasználható, és sok étel alapanyaga is. A magyaros konyha egyik fontos alapanyaga, akárcsak a paradicsom vagy a vöröshagyma. Vitamintartalma és állaga alkalmassá teszi salátába, töltésre és wokban sütésre egyaránt. A nagyobb méretűek pedig alkalmasak a töltésre, vagyis tölteni valók=TV. A tölteni való paprika rövidítése a TV paprika.
A TV paprika vásárlása és tárolása
A friss zöldpaprika főleg a szezonban található nagyobb kínálatban a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Ilyenkor érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni és akár eltenni télire is. Bár szinte egész évben hozzájuthatunk, a szezonban a legkedvezőbb az ára.
A friss zöldpaprika vízben gazdag; tapintásra kemény, húsa ránctalan. A régóta leszedett paprika a tárolás során megfonnyad. Lecsóba és sütéshez ez a minőség is megfelelő. Akár befőzéshez is használhatjuk.
A száraz foltok napsütéstől vagy apróbb kártevők szívogatásától származhatnak, az ízt és az élvezetet nem tudják igazán befolyásolni. A szürkés, puhás, esetleg folyós foltok gombabetegség jelei, az ilyen paprikát inkább ne vegyük meg.
Hazaérve tegyük árnyékos, hűvös helyre. A hűtőszekrény enyhén hűtött rekeszében papírzacskóban 3-4 napig is eláll.
Fűszerpaprikát csak megbízható helyről érdemes beszerezni. Fénytől védett, száraz, légmentes körülmények között tároljuk, pl. szekrénybe helyezett csavaros kupakú befőttesüvegben.
A paprika felhasználása, fogyasztása
A zöldpaprikát fogyaszthatjuk nyersen szeletekre vágva, feldarabolás után salátába keverve, esetleg levesben pürésítve, de készülhet belőle paprikalekvár is. (Bár azt inkább pirosabb színű társaiból készítik, hogy a színe jobban hasonlítson a dzemhez.) Sült ételekkel együtt sütve kiválóan társul hozzá a gomba, hagyma, fokhagyma, padlizsán és paradicsom.
Változatos színével és egyedi ízével gazdagítja a wokban készült ételeket, illetve a gabona alapú kásákat.
A TV paprika kiválóan alkalmas arra, hogy megtöltsük. A rizzsel, esetleg kölessel, illetve hússal és sajttal töltött paprikát mártással leöntve, majd sütőben megsütve kellemes nyáresti vacsorát állíthatunk össze.
https://www.hoxa.hu/a-tv-paprikat-miert-tv-nek-hivjak-forum
Vissza a kategória cikkeihez