Tartalomjegyzék
A paradicsom és paprika szezonban töltött paprika télire is kerül sok helyen befőzésre, mivel a paprika és a paradicsom befőzés miatt adja magát. Mint ahogy ilyenkor érdemes natúr lecsót is készíteni télire, hiszen nagyon jó lesz télen a nap érlelte zamatos paradicsomból és paprikából készült ételek fogyasztása. Érdemes emiatt minél nagyobb adagokat készíteni annál is inkább, mert ilyenkor sokkal kedvezőbb áron juthatunk a zöldségekhez.
Töltött paprika télire – recept
Hozzávalók:
- 5 kg paradicsom
- 1 kg paprika
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
- nátrium-benzoát (elhagyható)
Előkészítés:
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk. A paradicsomot megmossuk, a tetején kereszt alakban bevagdossuk kicsit, majd forró vízbe mártjuk, hogy a héja könnyebben lehúzható legyen. Lehúzzuk a héját, kivágjuk a közepét és felkockázzuk. A befőttesüvegeket alaposan kifertőtlenítjük.
Töltött paprika – elkészítése
- A paradicsomot feltesszük főni.
- Amíg a paradicsom fő a paprikákat is lobogó vízbe mártjuk egy percre.
- A paradicsomot vagy átszűrjük, vagy átpasszírozzuk, vagy összeturmixoljuk, ha megfőtt.
- A paprikákat kettesével egymásba nyomva beletesszük a csúcsával lefelé az előzőleg kifertőtlenített befőttesüvegekbe.
- Majd felöntjük a forró paradicsomlével.
- Az üvegeket a peremig szedjük tele és a tetején legyen elég lé, ami a paprikát takarja.
- Ekkor csavarjuk rá a kupakokat és legalább 10 percig állítsuk őket fejre.
- Majd száraz dunsztba tegyük őket és ott hagyjuk kihűlni (ez akár több, mint egy nap is lehet).
- Ha teljesen kihűlt akkor mehet a kamra polcaira.
Télen igazán gyors ebéd, vagy vacsora készíthető belőle. Hiszen csak elő kell venni, megtölteni a darált húsos töltelékkel és ha megfőtt, már tálalható is a finom töltött paprika akár magában, akár főtt krumplival.
https://hobbikert.hu/magazin/a-paradicsom-tartositasa.html
Vissza a kategória cikkeihez