Töltött paprika recept

A töltött paprika recept igazán nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet számos módon el lehet készíteni, akárcsak a kovászos uborkát és mindenki a saját receptjére esküszik. Érdemes többfélét is kipróbálni, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő ízvilágot, állagot. A töltött paprika készülhet teljes egészében paprikába töltött hússal, vagy külön húsgombócokkal, amit akár külön vízben is megfőzhetünk. A gyerekek kevésbé szeretik a paprikás változatot, de a paradicsomos húsgombóc szinte mindegyik kedvence.

Töltött paprika recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 2 dl rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 8-10 db paprika
  • 1 egész tojás
  • paradicsomlé
  • kevés majoranna
  • só, bors és cukor – ízlés szerint

Töltött paprikák elkészítése

  1. A hagymát meg kell tisztítani, majd apró kockákra vágni.
  2. Kevés olajon meg kell párolni, majd hozzá kell önteni a megmosott rizst.
  3. Meg kell kavargatni majd felönteni 2 dl vízzel és megsózni.
  4. Fedő alatt félig meg kell főzni, majd legalább langyosra visszahűteni.
  5. Amíg fő a paprikákat meg kell mosni és a csumájukat, magjukat el kell távolítani úgy, hogy egészben maradjon a paprika.
  6. A rizst össze kell keverni a darált hússal, hozzá kell adni a tojást és a fűszereket ízlés szerint.
  7. Majd a paprikákat meg kell tölteni a fűszeres hússal.
  8. A maradék húsból húsgombócokat lehet formázni.
  9. A paprikákat és a húsgombócokat is sorba kell rendezni egy nagyobb edényben egymás mellé és felönteni annyi paradicsomlével, amennyi ellepi.
  10. Fedő alatt 50-60 perc alatt fő puhára.
  11. Ne kavarjuk főzés közben, hogy ne essenek szét a gombócok, de az edényt kicsit érdemes megrázogatni időnként, hogy ne égjen le.
  12. Mikor megfőtt a paprikákat és a gombócokat ki kell szedni a mártásból, hogy be tudjuk rántani.
  13. Ehhez fel kell melegíteni 2 evőkanál olajat, amibe egy csapott evőkanálnyi lisztet világosra kell pirítani.
  14. Ezt fel kell önteni kevés vízzel vagy húsleves levével és simára kell keverni, majd hozzá kell keverni a paradicsom ártáshoz.
  15. Lehet ízesíteni még 2-3 evőkanál cukorral is, majd vissza kell tenni a paprikákat és a gombócokat a mártásba és még egyet rottyantani rajta.

Van, aki a cukor előtt fél dl tejszínt vagy kevés tejet is kever a mártásba, hogy a paradicsom savasságát elvegye, illetve lágyabb lesz tőle a mártás. Önmagában is kitűnő, de főtt krumplival is tálalható. Jó étvágyat hozzá!

https://femina.hu/recept/paprikas-etelek-recept/

Címlap kép: Töltött paprikák krumplival (forrás: https://www.frissujsag.ro/toltott-paprika-fott-burgonyaval)

Vissza a kategória cikkeihez