Tartalomjegyzék
A töltött paprika recept igazán nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet számos módon el lehet készíteni, akárcsak a kovászos uborkát és mindenki a saját receptjére esküszik. Érdemes többfélét is kipróbálni, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő ízvilágot, állagot. A töltött paprika készülhet teljes egészében paprikába töltött hússal, vagy külön húsgombócokkal, amit akár külön vízben is megfőzhetünk. A gyerekek kevésbé szeretik a paprikás változatot, de a paradicsomos húsgombóc szinte mindegyik kedvence.
Töltött paprika recept
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- 2 dl rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- 8-10 db paprika
- 1 egész tojás
- paradicsomlé
- kevés majoranna
- só, bors és cukor – ízlés szerint
Töltött paprikák elkészítése
- A hagymát meg kell tisztítani, majd apró kockákra vágni.
- Kevés olajon meg kell párolni, majd hozzá kell önteni a megmosott rizst.
- Meg kell kavargatni majd felönteni 2 dl vízzel és megsózni.
- Fedő alatt félig meg kell főzni, majd legalább langyosra visszahűteni.
- Amíg fő a paprikákat meg kell mosni és a csumájukat, magjukat el kell távolítani úgy, hogy egészben maradjon a paprika.
- A rizst össze kell keverni a darált hússal, hozzá kell adni a tojást és a fűszereket ízlés szerint.
- Majd a paprikákat meg kell tölteni a fűszeres hússal.
- A maradék húsból húsgombócokat lehet formázni.
- A paprikákat és a húsgombócokat is sorba kell rendezni egy nagyobb edényben egymás mellé és felönteni annyi paradicsomlével, amennyi ellepi.
- Fedő alatt 50-60 perc alatt fő puhára.
- Ne kavarjuk főzés közben, hogy ne essenek szét a gombócok, de az edényt kicsit érdemes megrázogatni időnként, hogy ne égjen le.
- Mikor megfőtt a paprikákat és a gombócokat ki kell szedni a mártásból, hogy be tudjuk rántani.
- Ehhez fel kell melegíteni 2 evőkanál olajat, amibe egy csapott evőkanálnyi lisztet világosra kell pirítani.
- Ezt fel kell önteni kevés vízzel vagy húsleves levével és simára kell keverni, majd hozzá kell keverni a paradicsom ártáshoz.
- Lehet ízesíteni még 2-3 evőkanál cukorral is, majd vissza kell tenni a paprikákat és a gombócokat a mártásba és még egyet rottyantani rajta.
Van, aki a cukor előtt fél dl tejszínt vagy kevés tejet is kever a mártásba, hogy a paradicsom savasságát elvegye, illetve lágyabb lesz tőle a mártás. Önmagában is kitűnő, de főtt krumplival is tálalható. Jó étvágyat hozzá!
https://femina.hu/recept/paprikas-etelek-recept/
Címlap kép: Töltött paprikák krumplival (forrás: https://www.frissujsag.ro/toltott-paprika-fott-burgonyaval)
Vissza a kategória cikkeihez