Tabasco paprika

A Tabasco paprika egy Mexikóból származó paprika fajta. Nagyon hasonlít a cayenne-i paprikához, azzal hasonló módon termeszthető.

A paprika bokros növénye kb. 150 cm-re nő meg, a rajta növő paprikák felfelé állnak és 4–6 cm hosszúak. Éretlenül sárgásak, éretten élénkpirosak, ízük csípős és enyhén kesernyés is. A nagyon csípős paprikák közé tartozik: 30–50 ezer Scoville-egység, azaz SHU. A chili paprikák erőssége ugyanis mérhető, az ún. Scoville féle csípősségi skálán.

A Tabasco szószt Louisianában találták fel, tömegesen ott is kezdték termelni. Ez a szósz egy rendkívül erős ízű szósz, melyet az érlelési technikának és a feldolgozásnak köszönhet. A vörös tabasco szószok csípőssége 2500–5000 SHU között mozog.

Tabasco paprika felhasználása

A tabasco paprikát szinte teljes egészében különféle csípős szószok készítésére használják. A termését nem szokták sem frissen, sem szárítva használni. A különféle szószok közül a Tabasco a legismertebb, szinte nincs a világon olyan hely, ahol ne tudnák, hogy mi az. A Tabasco paprika nemcsak csípőssége, hanem vékony, leveses húsa miatt is rendkívül alkalmas szósz alapanyagnak. A paprikát először felaprítják és besózzák, majd több évig fa hordókban fermentálják. A csípős léhez végül az eltarthatóság és az ízhatás javítása érdekében ecetet adnak.

Tabasco szósz hazánkban

Hazánkban is elérhetőek már a csípős chili paprika fajták, de a Tabasco szószt annak sem kell bemutatni, aki a chili fajtákat nem ismeri. Bár a magyar konyhákban a friss és szárított paprikán kívül főleg az Erős Pista és a Piros Arany az ismert ételízesítő, már egyre népszerűbb a kis üveges Tabasco is,  a jól ismert csípős ízesítő, ami főleg grillezések környékén szokott előkerülni.

A Tabasco márka népszerűségét jól mutatja, hogy mára egyben egy alapanyag neve is lett. A receptek már nem csípős szószt írnak, hanem Tabasco-t. A gyárban naponta 700.000 üveget töltenek meg vele. A világ 195 országába szállított szósz receptje nem bonyolult, de különleges eljárás eredménye. A sóval ledarált csípős paprikát olyan tölgyfahordókban érlelik, amikben korábban Jack Daniel’s whiskey érlelődött. Miután évekig erjesztették, ecettel keverik, így végül egy rendkívül tömény, erős, sós szósz lesz belőle, amiből csak pár cseppet kell az ételbe adagolni, hogy az aromáit érezni lehessen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tabasco_paprika

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom