Scorpion paprika

A Trinidad Scorpion paprika a világ egyik legerősebb paprikája, mely nevét hazájából és megjelenéséből kapta, mivel a formája hasonlít a skorpió farkához. A paprikának van egy kis csúcsos farka a végén a szárral szemben, amely úgy néz ki, mint a skorpió farkán lévő mérgező „lándzsa”. A hasonlat jól összekapcsolható a paprika méregerős mivoltával.

Mely erősséget Trinidad Scorpion két fő felhasználása is bizonyít:

  1. első körben a katonaságnál, a harci gázok alapanyagaként,
  2. másodsorban festékkel összekeverve a tengerjáró hajók fenekét bekenésével a kagylók elszaporodásának megakadályozására használják.

Fogyasztása csak fanatikusoknak ajánlott, ha valami nagyon durvát szeretnének! Bográcsozáshoz, levesekhez, pörköltekhez ajánlott. A forró egytálételekhez érdemes hozzáadni a skorpió chilit.

Scorpion paprika jellemzése

A paprika növény 80-90 cm magasra nő meg. Forró környezetet kedveli az ideális növekedéshez. A Trinidad és Tobago államban őshonos paprika, melynek nagy a napfény igénye. Márciustól áprilisig vethető. Javasolt vetési hőmérséklet: 20/30 °C. Szabad földbe, és fóliasátorba egyaránt vethető. Javasolt vetési távolság 40 cm körül van. 1 cm mélyen vetendő jó víz elvezetésű talajba. Magjai aranyat érnek, érdemes ültetéssel kísérletezni, de azt tudni kell, hogy minél erősebb egy chili, annál körülményesebb a termesztése, ez pedig bivalyerős! A zöld és pirosba hajló gyümölcsöket a bagolylepke hernyó károsítja, akárcsak a paradicsom termést!

A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák. A chili paprikák erőssége is mérhető, az ún. Scoville féle csípősségi skálán. Melyen a scorpion erőssége: 800.000 – 1.000.000 SHU. Jóval erősebb a Tabasco szósz alapanyagául szolgáló Tabasco paprika erősségénél.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Trinidad_moruga_scorpion

Címlap kép: Trinidad scorpion paprika (forrás: https://foodandwine.hu/2011/07/12/a-vilag-legerosebb-paprikaja-2011-trinidad-scorpion)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom