Pritaminpaprika

A pritaminpaprika az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú népszerű paprikafajta, nem véletlen, hiszen íze kellemesen édeskés, húsa vastag és zamatos.

A paprika a burgonyafélék családjába tartozó zöldség, mely a paradicsommal egy időben került Amerikából Európába. Valószínűleg Kolumbusz orvosának, Chancának köszönhetően került át Amerikából Európába. Valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik. A paprikát kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért; fűszerként csak lassan hódított tért, mivel azt tartották róla, hogy mérgező.

Hazánkban először csak főúri kertekben termesztették. Később a csöves fűszerpaprika olcsó borspótló fűszerként terjedt el vörös törökbors, tatárkabors, pogány bors néven. 

Pritaminpaprika

Szent-Györgyi Albert ebből a paprikafajtából vonta ki elsőként a C-vitamint. A pritaminpaprika színe az érés előrehaladtával változik. Kezdetben zöldes színű, majd az érés előtt szürkés-bordóra vált, végül pedig egységesen élénk vörösre érik. Amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a pritaminpaprika jól tartósítható is. Nyersen ledarálva, sóval eltéve ízletes paprikakrém, paprikalekvár, fűszerekkel, más zöldségekkel főzve ajvár készíthető belőle, de savanyúságnak és befőzésre is ideális alapanyag. 

A paprika hazai termesztése Szegeden kezdődött. A zölden is fogyasztható nem csípős paprikát Bulgáriából érkező kertészek honosították meg Kalocsa környékén. Kalocsa azóta a „paprika fővárosa”, ahol Paprika Múzeum és Paprikafesztivál is népszerűsíti ezt az egészséges, jótékony hatású zöldséget. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert hazánkban termett paprikával végzett kísérletei nyomán a C-vitamin előállításáért kapta meg a Nobel-díjat.

A paprika vitamin tartalma

A paprika igen gazdag A-, és egyes B-vitaminokban. A C-vitamin tartalma a citrom és narancs C-vitamin tartalmánál is magasabb. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban. Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás. A szárítás módozatai közül a napon szárítással őrizhetjük meg leginkább a vitamintartalmat.

A paprika jótékony hatásai is elsősorban magas C-vitamin tartalmának és a benne található kapszaicinnek köszönhető, mely a csípős ízért felelős.

http://vitaminszalon.hu/zoldseg/termekbemutatas/pritamin-paprika-ledig

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom