Paprikavirág

Ez az egynyári díszvirág a paprikavirág, hazánkban is nagyon népszerű. A salvia növénynemzetséghez tartozik, a trópusi és szubtrópusi területeken terjedt el. Brazília őshonos növénye. Onnan terjedt el világszerte. Eredeti élőhelyén évelő dísznövény. Hazánkban is sok kert dísze szinte egész nyáron virágzó élénkpiros színével. Mivel igen látványos a parkok és közterületek kedvelt növénye, de balkonládákban is igazán jól mutat. Annál is inkább, mert nem túl igényes virág. Csoportosan kiültetve a legszebb, legmutatósabb.

Paprikavirág jellemzése

A hagyományos piros színűn kívül napjainkra már más színekben – rózsaszín, lila – is kapható, látványos kis virág. Szív alakú levelei élénkzöld színűek, a levelek vége hegyes. Virágai ajakosak, és a felálló szárak végén lévő fürtvirágzatba tömörülnek. Mely üde zöld színű leveleivel és fürtös virágaival, igazán látványos. Jellemzően 20-30 cm magasra nő és május végétől egészen az első fagyok beálltáig folyamatosan bontja virágait. Akár szegélynövényként is rendkívül jól mutat, de balkonládákban, cserépben is jól érzi magát.

Paprikavirág ültetése, gondozása

A paprikavirág megvetéssel szaporítható. A magok már február végén elvethetők. A kikelését követően kb. 3-4 hét múlva már cserepezhetők is a kis növények. Fontos, hogy kiültetés előtt a végleges helyük talaját alaposan be kell locsolni. Kedveli a napos körülményeket, valamint a tápanyagban gazdag talajt, ültetéséhez ilyen helyet keressünk. 1 nm-re kb. 25 növény számolható, mely nagy színfoltok kialakítására ideális növény.

A növény gondozása

Ez a virág rendkívül víz és tápanyagigényes, ezért nyáron öntözzük folyamatosan a növényeket. Ne hagyjuk kiszáradni a földjét, mert az végzetes lehet a paprikavirág számára. Hetente egyszer érdemes neki balkon tápoldatot is adni. Valamint az elszáradt virágokat is el kell távolítani, mivel azzal újabb virágzásra serkentjük a tövet.

Társításra alkalmas dísznövény, mely jól társítható a lazább habitusú, más virágszínű egynyári virágokkal. Így például jól mutat a bársonyvirág, a bojtocska vagy a balkon aranya mellett is.

https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_splendens

Címlap kép: Paprikavirágok (forrás: https://oazis.hu/disznovenyek/szalvia-paprikavirag-tuzvirag)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom