Paprikaolaj

A paprikaolaj többféle felhasználásra is készül. Elsősorban a szépségiparban ismert, mivel hatékony szer a narancsbőr ellen. De felhasználása a gasztronómiában is történik, hiszen a paprika magjából sajtolt fűszerolaj remek étekízesítő. A fő hatóanyaga elsősorban a kapszaicin, de a paprika C-vitamin tartalma is jelentős. Emellett illóolajat, zsírt, cukrot, pektint és ásványi sókat is tartalmaz. A csípős és az erős paprika fajták festéktartalma nagyobb, a csípmentesből a kapszaicin hiányzik. A festékanyagot a karotinoidok adják, amelyek a tápérték szempontjából is fontosak.

A paprika – legyen az fűszerpaprika vagy tv paprika – a magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, a paradicsom mellett, hiszen a magyar ételek az egész világon a paprikáról híresek. A pirospaprika csípős íze és élénkvörös színe miatt az egyik legfeltűnőbb fűszernövényünk.

Paprikaolaj

A paprikaolaj egyik fő felhasználási területe a szépségipar, ahol masszázsolajként használatos. Mivel vérbőséget okoz, ezáltal rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, a narancsbőr egyik hatásos ellenszere.

A paprikakivonat hatásai:

  • segít a kötőszövetekben lerakódott zsír oldásában
  • zsírégető, ezáltal fogyasztó hatású
  • kitisztítja az ereket és a nyirokrendszert
  • fájdalomcsillapító hatású, bedörzsölve enyhíti az ízületi- és izomfájdalmakat
  • alkalmas a reumás tünetek kezelésére
  • segít megőrizni a bőr rugalmasságát és puhaságát

Azonban az olaj alkalmazása előtt minden esetben ajánlott bőrpróbát végezni! Az alkarra cseppentve pár cseppet be kell dörzsölni a bőrbe és várni vele legalább fél órát. Ha ez alatt az idő alatt nem jelentkezik erősebb bőrpír vagy kiütés, akkor alkalmazható az olaj.

Mivel első alkalommal nagyon csíp, érdemes először csak vékonyan kenve használni, majd fokozatosan emelni az adagot, ahogy a bőr hozzászokott. Nagyon kipirosodik a bőr a használattól, de ez normális, hiszen vérbőséget okoz. Ez egy idő után magától elmúlik.

Fűszerolaj

Bár nem újkeletű találmány, de napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a különböző fűszerolajok is. Ezek a fűszernövényekből készülnek speciális eljárással, mely során az eredeti növényi íz és aroma, valamint a vitaminok és nyomelemek teljes egészében megmaradnak. A paprikaolaj fő ízanyagát a kapszaicin, a színét a kapszantin és a kapszorubin adja más karotonoidokkal együtt.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatásait a kapszaicinnek, a flavonoidoknak és az antioxidánsoknak köszönheti. Hiszen vérbőséget okoz, valamint az anyagcserét is fokozza, ezáltal felgyorsítva az emésztést.

Paprika fűszerolaj alkalmazása

Az alkalmazása rendkívül széleskörű, hiszen levesek – gulyás-, halászlé – hús- és halételek, szalonnák, főzelékek, mártások, saláták, sajt- és vajételek, körözöttek ízesítője és színezője is lehet.

https://www.arcanumpatika.hu/id/02213-Paprika-olaj-edes-hidegen-sajolt

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom