Paprikalekvár

A paprikalekvár egy igazi hazai kuriózum, mely nagyon egészséges, különleges ízesítője lehet az ételeknek, érdemes kipróbálni. Összeállítása nem igényel nagy szakértelmet, a hozzávalók beszerzése sem. Még a paradicsom és paprika befőző szezonban érdemes nekilátni az elkészítésének. A paprikalekvárban lehet a paprikát variálni csípős paprikával is, az alaprecept nem így van. (Ha csípős paprikával is dolgozunk érdemes gumikesztyűt is használni.) Illetve bármely színű paprikából készülhet, de a piros színűtől lesz igazán dzsemre hasonlító. Egyéni ízlésünknek megfelelően módosítsunk akár a recepten.

A paprikalekvár receptje

Hozzávalók:

  • 12-15 db nagy piros színű paprika
  • 2 csésze almabor vagy almaecet
  • 3 csésze cukor
  • 2 evőkanál só
  • kifertőtlenített befőttesüvegek

Elkészítése:

  1. Meg kell mosni a paprikákat és eltávolítani a magházat, az erezetet és a magokat is.
  2. Konyhai robotgép segítségével össze kell aprítani őket, majd lesózni.
  3. Addig a cukrot és az ecetet keverjük össze és főzzük fel.
  4. Csepegtessük le a paprikát és adjuk hozzá az ecetes léhez. Addig főzzük együtt az egészet, míg jó alaposan össze nem áll, mint a lekvár.
  5. A forró lekvárt töltsük bele a kimosott üvegekbe és azonnal zárjuk le.
  6. Meleg dunsztban hagyjuk kihűlni, majd ha már hideg mehet a helyére a kamra polcain.

Paprikalekvárok fogyasztása

A kész lekvár fogyasztható sós pékárúra – finom sós kifli, vagy bagett – vagy egyszerűen kenyérre kenve is. Különböző ízesítésű sajtok, bármely sült, vagy grillezett húsok mellé ízesítésül, szósz gyanánt. De rendkívül finom kecskesajttal is, érdemes kipróbálni. Ha egyszer rákapunk az ízére a fenti hozzávalók mennyisége, már nem lesz elég! Igazán jól esik télen, mikor a friss, nap érlelte ízek csak az üvegbe zárt csodákból kerülnek az asztalra.

https://www.lekvaroshaz.hu/receptek/igy-keszul-a-paprikalekvar

Címlap kép: Paprikalekvár (forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/09/07/paprikalekvar-mennyei-finomsag-a-spajzban)

Vissza a kategória cikkeihez