Tartalomjegyzék
A paprikalekvár egy igazi hazai kuriózum, mely nagyon egészséges, különleges ízesítője lehet az ételeknek, érdemes kipróbálni. Összeállítása nem igényel nagy szakértelmet, a hozzávalók beszerzése sem. Még a paradicsom és paprika befőző szezonban érdemes nekilátni az elkészítésének. A paprikalekvárban lehet a paprikát variálni csípős paprikával is, az alaprecept nem így van. (Ha csípős paprikával is dolgozunk érdemes gumikesztyűt is használni.) Illetve bármely színű paprikából készülhet, de a piros színűtől lesz igazán dzsemre hasonlító. Egyéni ízlésünknek megfelelően módosítsunk akár a recepten.
A paprikalekvár receptje
Hozzávalók:
- 12-15 db nagy piros színű paprika
- 2 csésze almabor vagy almaecet
- 3 csésze cukor
- 2 evőkanál só
- kifertőtlenített befőttesüvegek
A paprikalekvár elkészítése lépésről léőésre:
- Meg kell mosni a paprikákat és eltávolítani a magházat, az erezetet és a magokat is.
- Konyhai robotgép segítségével össze kell aprítani őket, majd lesózni.
- Addig a cukrot és az ecetet keverjük össze és főzzük fel.
- Csepegtessük le a paprikát és adjuk hozzá az ecetes léhez. Addig főzzük együtt az egészet, míg jó alaposan össze nem áll, mint a lekvár.
- A forró lekvárt töltsük bele a kimosott üvegekbe és azonnal zárjuk le.
- Meleg dunsztban hagyjuk kihűlni, majd ha már hideg mehet a helyére a kamra polcain.
Paprikalekvárok fogyasztása
A kész lekvár fogyasztható sós pékárúra – finom sós kifli, vagy bagett – vagy egyszerűen kenyérre kenve is. Különböző ízesítésű sajtok, bármely sült, vagy grillezett húsok mellé ízesítésül, szósz gyanánt. De rendkívül finom kecskesajttal is, érdemes kipróbálni. Ha egyszer rákapunk az ízére a fenti hozzávalók mennyisége, már nem lesz elég! Igazán jól esik télen, mikor a friss, nap érlelte ízek csak az üvegbe zárt csodákból kerülnek az asztalra.
https://www.lekvaroshaz.hu/receptek/igy-keszul-a-paprikalekvar
Címlap kép: Paprikalekvár (forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/09/07/paprikalekvar-mennyei-finomsag-a-spajzban)
Vissza a kategória cikkeihez