Paprikakrém

A paprikakrém bármilyen paprikából készíthető finom, ízletes krém, melybe bezárjuk a nyár ízeit télire. Az alap krém csemege paprikából készül, melyhez a piros színe miatt a kápia, a pritaminpaprika és a nagy húsos paprika a legjobban használható. Az alap recept tovább variálható csípős paprikával (vagy akár készíthetünk csak külön csípős paprikásat is), fokhagyma is kerülhet bele ízesítésül, de próbálkozhatunk bármi mással, az egyéni íz világunknak megfelelően.

Paprikakrém recept

 Hozzávalók:

  • 3 kg húsos kápia, pritamin-, vagy paradicsom paprika
  • 45 dkg só
  • csípős paprika ízlés szerint
  • fokhagyma ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, majd kicsumázzuk, és az ereket, magokat is eltávolítjuk.
  2. Feldaraboljuk, és késes robotgépben megdaráljuk.
  3. Lemérjük a darált mennyiséget és kilónként 15 dkg sót keverünk hozzá.
  4. 1-2 órát állni, érlelni hagyjuk.
  5. Alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegekbe rakjuk, és lezárjuk.

További tartósítást nem igényel, mert a só tartósítja.

Paprikakrémek felhasználása

Használhatjuk télen pörkölthöz, bármilyen paprikás ételhez, gulyáshoz, csilis babba, de tehetjük más levesekbe, ragukba is, akár körözöttbe – gyakorlatilag bármibe, amibe egyébként egy kis paprikát vagy lecsóalapot tennénk. Ünnepekre ajándékba is adhatjuk, ha csinos kis üvegekbe tettük ősszel, akkor némi díszítés után kiváló ajándék lehet belőle.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, egy nagyon egészséges étel. Ez a zöldség igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban. Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás. A szárítás módozatai közül a napon szárítással őrizhetjük meg leginkább a vitamintartalmat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paprika

Címlap kép: Paprikakrémek (forrás: https://www.kolbaszaruhaz.hu/blog/egy-utos-paprikakrem-recept-b58.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom