Paprikafesztivál

Mert, ha van kürtöskalács fesztivál, bajai halfőző fesztivál, akkor éppen Paprikafesztivál ne lenne? A nagy szabású rendezvény Kalocsán a paprikájáról híres Alföldi városkában kerül megrendezésre. A paprika főszereplésével megrendezésre kerülő program sorozat hagyományosan minden év szeptember közepén várja a paprika iránt érdeklődőket.

Paprikafesztivál – „a paprika fővárosában”

2019-ben már 30. alkalommal került megrendezésre a nagyszabású fesztivál, mely évről évre egyre több látogatót vonz a „paprika fővárosába”, Kalocsára. Ez a városka legnagyobb rendezvénye, ilyenkor a történelmi hangulatú belváros megtelik a paprika, a magyaros ételek iránt érdeklődő látogatókkal.

A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. Mert a paprika is hungarikum, hiszen olyan kiemelkedő érték, amelyre méltán büszkék lehetünk. Kalocsa hungarikuma, a kalocsai fűszerpaprika olyan nemzeti érték, mely nem csak a kalocsai identitás része, hanem a magyarság öröksége, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásához, kialakításához és megerősítéséhez.  

Programok a Paprikafesztiválon

A két napos rendezvény alatt több színpadon várják a látogatókat a különböző színvonalas kulturális és szórakoztató programokkal, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartalmas kikapcsolódást ígér.

A népművészeti hagyományok is elengedhetetlen részét képezik a város legnagyobb rendezvényének. Megelevenedésre kerül ilyenkor a régi idők paprikaszüreti felvonulása, mely során Paprika Királynő választás is történik. Ilyenkor a legszebb népviseletes táncos hölgy fejére teszik fel a koronát.

De a nap folyamán lehetőség nyílik a paprikához kapcsolódó rég múlt szokások közé is betekintést nyerni.

Valamint a Paprikás Ételek Főzőversenye is a fesztivál része, mely során számos hazai és nemzetközi csapat méretteti meg magát. E főzőverseny alapötlete is a kalocsai fűszerpaprika népszerűsítéséből ered. Hazánkban ez az egyetlen hely, ahol kizárólag a paprikához kötődő főző versenyt rendeznek.

http://kalocsaipaprikafesztival.hu/fesztival/tortenet/

http://kalocsaipaprikafesztival.hu/programok/

Címlapkép: Paprikafesztivál (forrás: https://nlc.hu/magyarorszagkul/20170919/a-kalocsai-paprikafesztival-olyan-mint-egy-felnott-kifesto)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom