Paprika termesztése

A paprika termesztése a világ sok országában történik, elsősorban Olaszország, Spanyolország, Bulgária, Románia és az USA területein, de hazánk is nagy paprika termelő nemzet. A paprika termesztése hazánkban először Szegeden kezdődött. Majd ezt követően Kalocsa környékén is megindult a termesztése. Kalocsa azóta a „paprika fővárosa”, ahol Paprika Múzeum és Paprikafesztivál is népszerűsíti ezt az egészséges, jótékony hatású zöldséget.

Népszerűségét annak is köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert a hazánkban termett paprikával végzett kísérletei nyomán a C-vitamin előállításáért kapta meg a Nobel-díjat. A sárga, zöld és piros húsú, édes vagy csípős étkezési paprika, akárcsak az őrölt fűszerpaprika a hazai konyha elengedhetetlen kelléke, mely nem hiányozhat egyetlen háziasszony konyhájából sem.

Paprika termesztése

A paprika magról is vethető, akár ablakpárkányon, fóliasátorban is, vagy bárhol, ahol meleg van (legalább 22-26 fokos hőmérsékletet szükséges biztosítani), és megfelelő mennyiségű fény is éri a palántákat. Március végén már neki láthatunk, így május vége felé, ha elmúltak a fagyok kiültethető lesz. A magokat érdemes laza földkeverékbe vetni, és gondoskodni róla, hogy a fölösleges víz el tudjon távozni, megelőzendő a palánták befülledését, gombásodását. Kiültetés előtt érdemes a palántákat „edzeni”, szoktatni őket a kinti körülményekhez.

A paprika földjét kiültetés előtt érdemes alaposan megtárgyázni, hiszen nagyon tápanyag igényes növény. A vízigénye is nagy, ezért a folyamatos öntözéséről főleg a nyári nagy melegben gondoskodni kell. A kiültetésnél kb. 30, 40 cm tőtávolságot érdemes hagyni. Korai hajtatásra a hegyes, a későbbiekre a fehér húsú csemege paprika fajták alkalmasak.

A paprika szabad földben és fóliasátorban is nevelhető, a sátor esetén érdemes a megfelelő szellőztetésről is gondoskodni, főleg a nagy forróság idején. A paprika palántákat két egymást követő évben nem érdemes ugyanarra a helyre ültetni, szerencsésebb a helyüket vetésforgóban váltogatni. Paprika biokertben is nevelhető. A kifejlett növény magassága, mint ahogy bogyói színe is, igen változatos. Folyamatosan hozza virágait és ezekből a termését, melyet egészen késő őszig szedhetünk.

A fagyok előtt leszüretelt paprikákat, pincében hűvös helyen, vagy akár homokban tartva tél elejéig eltarthatjuk. De befőzve, vagy paprikalekvártpaprikakrémet készítve belőle egész télen élvezhetjük kellemes ízét.

https://kertlap.hu/etkezesi-paprika-hazikerti-termesztese/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom