Paprika múzeum

Paprika múzeum több is található hazánkban, azonban a legismertebb a szegedi és a kalocsai bemutató. A paprika a burgonyafélék családjába tartozó zöldség, mely a paradicsommal egy időben került Amerikából Európába. A paprikát kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért; fűszerként csak lassan hódított tért, mivel azt tartották róla, hogy mérgező.

Hazánkban először csak főúri kertekben termesztették. Később a csöves fűszerpaprika olcsó borspótló fűszerként terjedt el vörös törökbors, tatárkabors, pogány bors néven. 

Magyarországi termesztése Szegeden kezdődött. A zölden is fogyasztható nem csípős paprikát Bulgáriából érkező kertészek honosították meg Kalocsa környékén. Kalocsa azóta a „paprika fővárosa”, ahol a bemutató részeken túl Paprikafesztivál is népszerűsíti ezt az egészséges, jótékony hatású zöldséget. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert hazánkban termett paprikával végzett kísérletei nyomán a C-vitamin előállításáért kapta meg a Nobel-díjat.

A Paprika Múzeuma – Kalocsa

Paprika múzeum Kalocsa
Paprika múzeum Kalocsa (forrás: https://www.termalfurdo.hu/latnivalo/paprika-muzeum-185)

Igazi különlegesség a világ első paprika múzeuma, ahol nyomon követhetjük a „piros arany” történetét attól a pillanattól kezdve, hogy átkelt az óceánon. A későbbiek során a hungarikumok kategóriájába emelkedett paprika hazánkban török közvetítéssel jutott el és eleinte csak a főúri kertekben dísznövényként volt jelen. Az első kalocsai paprikamalom 1861-ben épült. Az oltalom alatt álló, eredet megjelöléssel védett őrölt paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet.

Paprika Múzeum – Szeged

Paprika múzeum Szeged
Paprika múzeum Szeged (forrás: https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/szeged/pick-szalami-esi-paprika-muzeum-622)

A szegedi múzeum a Pick Szalámi Múzeummal együtt működik. Nem nagy kiállítás, mely kis területen sok információval, korabeli feldolgozást mutató bábukkal várja az érdeklődőket. A feldolgozás és a tárolás eszközeit is megtekinthetik a látogatók. A belépőjegy ára szalámi kóstolást is magában foglal.

http://www.museum.hu/muzeum/289/Pick_Szalami_es_Szegedi_Paprika_Muzeum/info

Paprika Malom és Múzeum – Röszke

Paprika múzeum Röszke
Paprika múzeum Röszke (forrás: https://www.paprikamolnar.hu/?attachment_id=1265)

Igazi különlegessége a helynek, hogy egy paprikafeldolgozó üzemben került kialakításra. A Múzeumban bemutatásra kerül a szegedi és a magyar paprika kultúra 200 éves története, feldolgozásának folyamatai a kezdetektől napjainkig. Lehetőség van látogatást tenni a paprika őrlő malomba, paprikát kóstolni és a frissen őrölt paprika vásárlására is. A bemutatórészek idegenvezetéssel, előzetes időpont egyeztetéssel, akár hétvégén is látogatható. Előzetes egyeztetés szerint, bizonyos időszakokban a Malom is látogatható.

Paprika Manufaktúra – Bátya

Paprika múzeum Bátya
Paprika múzeum Bátya (forrás: http://batya.ucoz.hu/index/paprika_muzeum/0-208)

A Kalocsától 5 km-re fekvő Bátya határában a Chili Trade Paprika Manufaktúra Kft. és a Paprikavilág Kft. telephelyén egy helyen található egy Paprikamúzeum, egy paprika mintabolt, ahol több mint 200 féle termék közül válogathatnak az érdeklődők, a Falumúzeum, amelyben tisztaszobát, konyhát és lakószobát is kialakítottak, valamint egy korszerű fűszerpaprika-feldolgozó üzem, amelynek látogatói folyosója képekben meséli el és mutatja meg a különbséget a múlt és a jelen között.

Címlap kép: Paprika Ház Tihany

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom