Paprika magaságyásba

A paprika magaságyásba való zöldség, hiszen itt mindent megkap, amire szüksége van: hosszú tenyészideje miatt elég időt a termésérlelésre, meleget, tápanyagban dús földet, folyamatos öntözést. 

Már szinte nincs is olyan háztartás, ahol nem termesztenek valamilyen haszonnövényt. Régen a díszkertek hódítottak, most azonban már mindenki konyhakertet gondoz. Akiknek a kerti talaja nem alkalmas erre, vagy kényelmesebb megoldásra vágynak, emelt ágyásokat és magaságyásokat építenek, és ebben nevelik a legalapvetőbb konyhakerti növényeket, többek között a paprikát is. 

Paprika magaságyásba: mikor ültessük?

A paprika palántát nevelhetjük magunk is vagy megvásárolhatjuk a piacon. Ha biztos helyről, termesztőtől vásároljuk, időt és energiát spórolunk, ráadásul ezek az előnevelt palánták garantáltan erősek, egészségesek.

Általánosságban az a szabály, hogy a 6-8 lombleveles, szép és egészséges palántát a fagyosszentek után lehet kiültetni. A paprika palánta ültetése magaságyásba azonban akár már 1-2 héttel korábban is megkezdődhet, mivel a talajmenti fagyok kevésbé okoznak gondot, ráadásul ha rétegeltük a magaságyást, a bomlási folyamatok miatt hőtermelés is van, azaz a magaságyás talaja melegebb, mint a szabadföld. 

A paprika magaságyásban nagyon jól érzi magát, hiszen a magaságyásokat tápanyagban gazdag, jó minőségű földkeverékkel készíthetjük elő számára. Ha rétegeljük a talajt, akkor az alsó rétegek rendkívül sok vizet tudnak tárolni, illetve a bomlási folyamatnak köszönhetően hő is termelődik. 

Paprika magaságyásba
Paprika magaságyásba

Paprika magaságyásban: milyen növényekkel ültessük?

A magaságyás paprika számára ideális, mert igényeinek megfelelően tudjuk számára előkészíteni a helyet és mindent szabályozni tudunk a tápanyagellátástól kezdve a védőnövényekig. 

A paprika speciális igényű zöldség. Rendkívül nagy vízigénye, tápanyagigénye, fényigénye és hőigénye van, emellett fogékony a betegségekre. Ha vízigényét nézzük, olyan növény mehet mellé, amely nem szívja el előle a vizet, nem versenyeznek egymással a túlélésért.

Jelentős tápanyagigényét tekintve fontos, hogy kevésbé tápanyagigényes zöldség kerüljön mellé, szintén hasonló okokból. Fényigényénél pedig a lényeg, hogy ne legyen állandó takarásban, mivel a napi több órás közvetlen napfény az érési folyamatokhoz szükséges. A kártevőkre és kórokozókra való érzékenysége kizárja, hogy vele rokon növényeket ültessünk mellé, mert azok ugyanezeket a kártevőket vonzzák. 

Ezek alapján a paprika mellé leginkább javasolt növények a védőnövények: a zeller, illatos fűszernövények, bársonyvirág és szegélyként hagyma, ezek a kártevőket risztják. A cékla, mángold, retek, petrezselyem, saláta, spenót pedig egyrészt takarja a talajt hűvösen tartva azt, másrészt kellemes mikroklímát teremt a paprika számára, ugyanakkor egyik sem túl tápanyagigényes.

Paprika ültetése magaságyásba: hasznos tudnivalók

A magaságyás egyfajta koraiságot jelent a zöldségtermesztésben, előbb vethetünk, palántázhatunk bele és akár az őszi szezont is meghosszabbíthatjuk. Ugyanakkor a magaságyás nyáron könnyebben kiszáradhat a kánikulában, jobban felmelegszik, ezért érdemes mulcsozni. Régen az volt a szabály, hogy a paprikát nem mulcsozzuk, de emelt ágyás vagy magaságyás esetén a laza mulcs nem vonzza a gombás megbetegedést, viszont megakadályozza a talaj kiszáradását, folyamatos bomlással tápanyagot biztosít, hűvösen tartja a paprika tövét és gyökerét – ez utóbbi a kalcium felvételben is fontos szerepet játszik, mivel a kalciumot túl magas talajhőmérséklet esetén nem tudja a paprika felvenni, ezáltal a terméscsúcsok rohathadnak, beszáradnak. 

A paprika ültetése magaságyásba némi tervezést igényel. Nem mindegy, hogy fűszerpaprikát, chilit vagy étkezési paprikát ültetünk. Számolnunk kell a növények magasságával, fényigényével és a tőtávolságokkal is. A folytontermő étkezési paprika esetén metszeni és karózni is szükséges. 

Amikor a paprika palántát kiültetjük magaságyásba, figyeljünk rá, hogy olyan mélyen kerüljön a talajba, amilyen mélyen a cserépben volt. Ha karózni akarjuk, már kiültetéskor érdemes a tő mellé leszúrni a karót. 

A szüretnél várjuk meg, míg teljesen beérnek a termések, ekkor lesz a paprika termése igazán jó ízű, chili és csípős paprika esetén pedig minél tovább érik a termés, annál erősebb lesz. 

Bár a paprika nem hazánkból származik, ma már el sem tudnánk képzelni a magyar konyhát nélküle. Vegyük csak példának az alábbiakat. A tölteni való (TV) paprikából készült paradicsomos töltött paprikát, a csípős paprikakrémeket, vagy a fűszerpaprikából készült hungarikumot, az őrölt pirospaprikát. És bár igencsak igényes növényről van szó, szinte minden konyhakertben találhatunk legalább egy sornyi paprikát. Sőt, az elmúlt évek során már a chili is kiharcolta magának a figyelmet. Amelyet ráadásul egy egyszerű cserépben is lehet termeszteni kültéren és beltéren egyaránt. 

error: Védett tartalom