Paprika kalória

A paprika kalória tartalma nem magas, így kifejezetten ideális fogyókúrák beiktatásánál, akár az uborka, vagy a narancs. A narancs fogyasztása ideális még az étkezések között is, mert akár a nassolásokat is kiválthatja, mivel édes íze miatt pótolhatja a cukros nassolni valókat.  

Mennyi a paprika kalória tartalma

Egy normál méretű paprika mintegy 27 kalória, melynek a többsége kb. 15,5 g szénhidrátból, azaz gyors felszívódású gyümölcscukorból származik. Ezzel a paprika kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. 100 grammban emellett még 2,4 gramm élelmi rost és vízhajtó kálium is van, ami a napi szükséglet 5-10%-át fedezi.

Paprika vitamin tartalma

A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.

Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás.

A szárítás módozatai közül a napon szárítással őrizhetjük meg leginkább a vitamintartalmat.

A paprika vásárlása és tárolása

A friss zöldpaprika vízben gazdag; tapintásra kemény, húsa ránctalan. Vitamintartalma és állaga alkalmassá teszi salátába, töltésre és wokban sütésre. A régóta leszedett paprika a tárolás során megfonnyad. Lecsóba és sütéshez ez a minőség is megfelelő.

A száraz foltok napsütéstől vagy apróbb kártevők szívogatásától származhatnak, az ízt és az élvezetet nem tudják igazán befolyásolni. A szürkés, puhás, esetleg folyós foltok gombabetegség jelei, az ilyen paprikát inkább ne vegyük meg.

Hazaérve tegyük árnyékos, hűvös helyre. A hűtőszekrény enyhén hűtött rekeszében papírzacskóban 3-4 napig is eláll.

Fűszerpaprikát csak megbízható helyről érdemes beszerezni. Fénytől védett, száraz, légmentes körülmények között tároljuk, pl. szekrénybe helyezett csavaros kupakú befőttesüvegben.

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/etkezesi-paprika-kaloria.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom