Tartalomjegyzék
A szegedi és a kalocsai paprika hungarikum lett! A szegedi fűszerpaprika őrlemény a vizsolyi Bibliával és a magyar harcosok által a 9. és a 11. század között használt íjjal együtt került fel a hungarikumok listájára, de a kalocsai fűszerpaprika őrlemény is hungarikum. Az őrölt fűszerpaprika a magyar gasztronómia jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják.
A paprikát népszerűsítő Paprikafesztivál
A paprika közösségi élményének megélését és a paprika népszerűsítését szolgálja a Paprikafesztivál, mely Kalocsa legnagyobb eseménye. Minden év szeptemberében kerül megrendezésre a nagyszabású rendezvény, mely évek óta főzőversennyel párosul.
Kalocsa és Szeged hungarikuma, a kalocsai és szegedi fűszerpaprika olyan nemzeti érték, mely nem csak a kalocsai és szegedi identitás része, hanem a magyarság öröksége, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásához, kialakításához és megerősítéséhez.
A hungarikumok (Hollokő hungarikum, Tokaj hungarikumok, Túró rudi hungarikum-e) olyan kiemelkedő értékek, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek erősítik a magyarság kulturális sokszínűségét. A 2012. évi XXX. törvény értelmében felállított Hungarikum Bizottság feladata nemcsak az, hogy gondozza és frissítse a hungarikumok listáját, de az is, hogy védelmet nyújtson ezeknek az értékeknek.
Paprika hungarikum
A paprikát a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata lassan terjedt el és csak a 18. században vált általánosan ismertté. Először csak dísznövényként tartották. Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete éppen ezért Szeged környékén volt.
A huszadik század elején Európában először Kalocsán kezdtek növénynemesítéssel foglalkozni, és kikísérletezték a csípősségmentes paprikafajtát, az édes paprikát, mely világraszóló eredmény volt. Majd tömegesen kezdték termelni a fűszerpaprikát, amihez hozzájárult egy magyar találmány: a fűszerpaprika porrá törése a paprikamalmokban. Azt, hogy a fűszer paprika ízesítésre is felhasználható, szinte a véletlen hozta. De ezzel elindult a népszerűsége, melyet növelt, hogy a gulyás után egyre több ételt kezdtek fűszerezni vele.
A Kalocsai fűszerpaprika őrlemény és a Szegedi fűszerpaprika őrlemény esetén is elvárás, hogy csak a tájkörzetben, államilag elismert fajtájú, fém zárolt vetőmagból vetett paprikából készült őrlemény lehet.
http://www.hungarikum.hu/hu/kalocsai-fűszerpaprika-őrlemény
Címlap kép: Paprika hungarikum (forrás: https://tajgazda.hu/index.php/hu/tajerinto/676-pick-szalami-es-szegedi-paprika-muzeum)
Vissza a kategória cikkeihez