Paprika fajták

Hazánkban a paprika fajták nagyon népszerűek, hiszen a magyaros ételekben sok paprikát használunk. Gondolhatnánk, hogy a paprika termesztés őshonos Magyarországon, de nem! Dél- és Közép- Amerikából származik a paprika, Európába csak a 15. századba került. Hazánkban a 18. századtól nőtt a népszerűsége, azóta több fajtáját is megkülönböztetjük a hazai termelésben is.

Paprika fajták hazánkban:

  • Fűszerpaprika: Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkezik a fűszerpaprika-termesztés. Sötétzöld színű, vékony húsú paprika, de biológiai érettségében, pirosan használják fel. Elsősorban őrleményt készítenek belőle. Lehet édes vagy csípős változata is. Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben használják fel krémekhez is.
  • Kaliforniai paprika: A termések kocka, vagy hosszúkás formájúak, lekerekített véggel. Sötétzöld színűtől a sárgán át egészen a pirosig találkozhatunk a színükkel, mely az érési folyamatot mutatja. Nem csípős, vastag húsú, kellemesen édes ízű fajta. Termesztése hazánkban nem jelentős, inkább import útján kerül az országba, és leginkább a boltok polcain találkozhatunk velük, mára azonban nagyon népszerűek lettek.
  • Hegyes, hegyes erős: Világos, vagy középzöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide. Elsősorban friss fogyasztása népszerű, de nyári időszakban savanyításra is felhasználják.
  • Kosszarvú: Keskeny háromszögletű vagy szarv alakú, jellemző rá a termés hullámossága a magháznál. Színe egészen a világos zöldtől a sötét zöldig terjed. Friss fogyasztásra termesztik.

A paprikák fajtái főleg feldolgozásra:

  • Pritaminpaprika: Hagyományos, régi magyar típus. Sötétebb zöld színűek, pirosra érő, lapított alakú, gerezdes fajták. Főleg feldolgozó ipari alapanyag. Magas cukortartalmú típus.
  • Almapaprika: Eredetileg csípős, de a fogyasztói igények miatt édes változata (édesalma) is ismert. Lapos, kerek, vagy szív alakú, vastag húsú fehér színű paprika. Felhasználása főleg konzervipari alapanyagként történik, savanyításra használják.
  • Kápia paprika: Napjainkban egyre népszerűbb fajta, úgy a fogyasztásban, mint a termesztésben is. Hosszúkás, hegyesen kúpos, sötétzöld színű, mely sötét piros színűre érik. A hagyományos típusa két erezetű, lapított háromszög alakú, mely elsősorban sütésre, grillezésre alkalmas. Magas a cukortartalma. Rendkívül jól tárolható változatlan minőség mellett is.
  • Cecei: Sárga, sárgás-fehér nem csípős fajta. Háromszög alakú, leginkább pirosra érő, lehet csüngő vagy felálló. Nem csípős fajta, mely töltésre is kiváló. Elsősorban friss fogyasztásra, de konzervipari feldolgozásra is alkalmas.
  • Cseresznye paprika: Gömb vagy kissé lapított gömb alakú, viszonylag kis méretű, zöld színű pirosra érő paprika. Felhasználása konzerviparban savanyításra, díszítésre felfűzve, ízesítésére használják. Van enyhébb, és csípősebb változata is.

Chili paprika fajták

  • Chili paprika: Hazánkban termesztési jelentősége nincs, talán az otthon kertészkedők szoktak kísérletezni vele. Vékony, rendkívül csípős, nyersen vagy szárított, durvára összetört formában, ételek ízesítésére és színesítésére használják. Többféle színváltozata van, lehet piros, sárga, narancssárga. A chili fajták legismertebbjei a hagyományos chili, cayenne bors, habanero, jolokia.

http://www.spicy.hu/paprika

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom