Tartalomjegyzék
A paprika C vitamin tartalma rendkívül magas, jótékony hatásai a szervezetre is elsősorban ebből adódnak. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert pedig éppen a paprika segítségével fedezte fel a C-vitamint. Az egyik legfontosabb vitaminforrás a citrom mellett, melyek természetes C-vitamin tartalma rendkívül magas, így ellenállóbbá teszi szervezetet a megfázásokkal és fertőzésekkel szemben.
A paprika C vitamin tartalma
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma a citrusfélék gyümölcseinél is magasabb. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban. Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás.
A szárítás módozatai közül a napon szárítással őrizhetjük meg leginkább a vitamintartalmat.
Paprika jótékony hatása a szervezet számára
- Immunrendszer erősítő: A paprika a citrom, narancs és a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike.
- Fertőtlenítő: Minél csípősebb, annál jobban fertőtlenítőbb. Vírus- és baktérium elleni hatóanyagainak köszönhetően, segít különböző betegségek lefolyásának gyorsításában.
- Fájdalomcsillapító: A paprika csípősségét a termés ereiben és a magokban felhalmozódó kapszaicin okozza. Ugyanakkor ennek köszönhető a paprika fájdalomcsillapító hatása is.
- Jótékonyan hat az emésztésre: Serkenti az emésztőrendszer működését, a nyál és a gyomorsavak kiválasztását.
- Segít a fogyókúrában: Mivel a paprika kalória tartalma rendkívül alacsony, fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, ráadásul a csípős paprika az anyagcsere serkentésére is jótékonyan hat.
- Narancsbőr ellen is hatásos: Mivel vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása is van.
- Javítja a vérkeringést: Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget és mivel javítják a keringést, ezáltal emelik a vérnyomást is.
- Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.
Jótékony hatásai és magas C-vitamin tartalma miatt rendszeres fogyasztása ajánlott. Nyártól késő őszig hozzájuthatunk a friss paprikához, de paprikalekvár, vagy paprikakrém is készíthető belőle, így télen is fogyasztható lesz a friss íz.
https://femina.hu/egeszseg/termeszetes-c-vitamin-forrasok_lapozgato/
Vissza a kategória cikkeihez