Paprika allergia

Sokan nem gondoljuk, de paprika allergia is létezik, sok más növénnyel, fűszerrel együtt. A legtöbb ételallergiát a tej, a tojás, a szója, a különböző gabonafélék, a mogyoró, és a kagyló okozzák, de olyan élelmiszerek is allergiát válthatnak ki, amelyekre nem is gondolnánk, így például a különböző fűszerek is.

Az ünnepi süteményekben és a kozmetikai iparban is gyakran használt fahéj és vanília mellett a fűszerpaprika, fokhagyma, kakukkfű, kömény és a bors is okozhat allergiás reakciókat. Akár bőrre kenve, akár fogyasztás mellett is előjöhetnek ezek a reakciók. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény erős allergén.  

A paprika allergiának többfélék tünete lehet:

  • Ha az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént: akkor a panaszok általában a gyomor- és bélrendszert érintik. Akár hasmenést, hasfájást, vagy puffadást is okozva.
  • Ha a krémek, kozmetikumok tartalmazzák, akkor jellemzően bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát okoz. Belélegezve pedig orrfolyást, légzési nehézséget idézhet elő.

A fűszer allergia diagnózisát nehezíti, hogy sokszor a betegek sem gondolnak arra, hogy a panaszaikat esetleg az ízesítéshez, vagy fűszerezéshez használt növények okozzák. A felismert betegség kapcsán is nehézséget jelent a megfelelő kezelés során, hogy a gyártók a termékek csomagolásán nem kötelesek feltüntetni a fűszereket. A kezelés egyetlen módja a kimutatott allergia kapcsán, az allergén elkerülése, ami fentiek miatt elég nehézkes. Ezt még nehezíti az is, hogy az egyes fűszerek allergenitása megváltozhat a feldolgozás során is. Például hő hatására – főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de akár többszörösére is növekedhet.

Paprika allergia kezelése

Sajnos jelenleg az élelmiszer allergia egyetlen gyógyszere a kiváltó élelmiszer teljes elhagyása. Emellett számos élelmiszer van, amelynek fogyasztása az esetleges tüneteket kiváltó hatása miatt szintén nem ajánlott: halfélék, tojás, belsőség, fűszerek (főként a paprika), dió, mák, mogyoró, sajtok, fekete kávé, alkoholos italok, savanyú káposzta.

A fűszerallergia kezelése folyamatos, komoly odafigyelést igényel a betegek részéről.  

https://www.almapatika.hu/alma-magazin/sulyos-kovetkezmenyekkel-jarhat-a-fuszerallergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom