Paprika alakú paradicsom

A paprika alakú paradicsom általában a Lucullus fajtákra mondható. De a paradicsomok között mindenféle alakú megtalálható a kerektől, a körte-, szilva-, paprika alakon át egészen az ananász és kolbász alakúakig. Széles a paletta.

Paprika alakú paradicsom fajták

A Lucullus típusúakon belül is megtalálhatóak még különböző fajták, így például a San Marzano is, mely egy olasz fajta. 

  • San Marzo
    Különlegességnek számít a paradicsomok között a gyümölcsök hosszúkás formája miatt. A növény magassága 1 – 1,5 m. Tám rendszert igényel, mint az uborka. Termése élénkpiros, kemény, a szemek átmérője 3 – 5 cm, hossza 6 – 8 cm. Héja erős, húsos jellegű. Jól hámozható, alkalmas salátákba, ételekbe, befőzésre. Ezek a legjobban aszalható paradicsom fajták. Bogyói átlagtömege 100-130 g, kevés magot tartalmaznak. A legtöbb olasz étel receptje ezt tartalmazza.
  • Cornabel F1 – Alfa Lucullus
    Igazi különlegesség, ez a magnélküli paprika alakú paradicsom, mely nagyon finom édes bogyókat termel. Termései 150-160 gramosak. A paprika alakú paradicsomok húsa általában vastag, kevés magjuk van, így könnyen kikaparható és könnyű hámozni is. Íze édesebb, aromásabb, mint kerek társaié. A befőzés mellett ideális salátákhoz, de nagyon jó mártás készítéséhez is.

Paprika alakú paradicsom tölteni való – magas

Paradicsom különlegesség.  Alakja a TV paprikáéhoz hasonló, vastag húsú, savanykás, belseje üreges, kevés maggal. Ez a fajta paradicsom kimondottan salátának vagy töltött paradicsom készítéséére alkalmas. A szemek átmérője 5 – 6 cm, hossza 7 – 8 cm. A héja erős így sokáig tárolható. A növény magassága 100-120 cm. Tám rendszert igényel, mint az uborka.  

Paprika alakú paradicsomok tölteni való – alacsony

Paradicsom különlegesség. A héja erős, testes, húsos, belseje üreges, kevés maggal. A szemek átmérője 3 – 4 cm, hossza 7 – 8 cm. A növény magassága 70-80 cm. A termés felső részét le kell vágni és a húsát felhasználni a töltelékbe vagy salátába. A paradicsom alsó üreges része kerül töltésre. Íze savanykás, főleg salátáknak és töltött paradicsomnak ajánlom.

  • Nagyatádi paradicsom
    Húsa puha, zamatos, könnyen vágható, a héja nem kemény. Íze édes, kissé vasas ízjelleggel. Felhasználása elsősorban friss fogyasztásra, aszaláshoz, olajban, kenyérre, vagy szószoknak is kiváló lehet.

http://profivetomag.hu/vetomag/kategoria/paradicsom/kulonlegessegek/paprika-alaku

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom