Tartalomjegyzék
Natúr lecsó készülhet télire és friss fogyasztásra is. Friss fogyasztás esetén hagymára tesszük a paprikát, paradicsomot, majd ezután ízesítjük tojással, kolbásszal, rizzsel, vagy akár zsenge tökkel – ki-ki ízlése szerint. Ha télire készítjük, akkor csak a paprika és a paradicsom kerül elkészítésre, minden további ízesítés, majd a fogyasztás előtt. Érdemes sokat készíteni belőle, mert nem csak lecsónak, de pörkölt-, vagy gulyás alapnak is kitűnően felhasználható, akárcsak a paprikakrém.
Natúr lecsó recept
Hozzávalók:
- 5 kg paradicsom
- 5 kg paprika
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Előkészítés:
- A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vagy karikákra vágjuk
- A paradicsomot megmossuk, a tetején kereszt alakban bevagdossuk kicsit, majd forró vízbe mártjuk, hogy a héja könnyebben lehúzható legyen
- Lehúzzuk a héját, kivágjuk a közepét és felkockázzuk
- A befőttesüvegeket alaposan kifertőtlenítjük
Natúr lecsó elkészítése
- A paradicsomot feltesszük főni, addig a paprikákat kockázhatjuk össze.
- Ha felkockáztuk a paprikát is, akkor mehet a paradicsom mellé és még legalább 20 percig szükséges együtt főzni őket.
- Ha elkészült egy merőkanál és szélesebb szájú tölcsér segítségével tölthetjük is bele az előzőleg kifertőtlenített üvegekbe. (Az sem baj, ha 100 fok körül tartjuk a sütőben és a forró üvegekbe merjük a lecsót.)
- Az üvegeket a peremig szedjük tele és a tetején legyen elég lé, ami a paprikát takarja.
- Ekkor csavarjuk rá a kupakokat és legalább 10 percig állítsuk őket fejre.
- Majd száraz dunsztba tegyük őket és ott hagyjuk kihűlni (ez akár több, mint egy nap is lehet).
- Ha teljesen kihűlt akkor mehet a kamra polcaira. megmosott, felszeletelt zöldségeket vegyesen az üvegekbe rakjuk.
Natúr lecsók felhasználása
Használhatjuk télen lecsó alapnak is, vagy bármilyen pörkölt-, gulyás ízesítésére is kitűnő választás. Mivel pedig a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető. Télen igazán jó a nap érlelte zamatos paradicsom és paprika ízét érezni és ezzel ízesíteni az ételeket. Számos felhasználásra kitűnő választás.
https://hobbikert.hu/magazin/a-paradicsom-tartositasa.html
Vissza a kategória cikkeihez