Lecsó

Natúr lecsó készülhet télire és friss fogyasztásra is. Friss fogyasztás esetén hagymára tesszük a paprikát, paradicsomot, majd ezután ízesítjük tojással, kolbásszal, rizzsel, vagy akár zsenge tökkel – ki-ki ízlése szerint. Ha télire készítjük, akkor csak a paprika és a paradicsom kerül elkészítésre, minden további ízesítés, majd a fogyasztás előtt. Érdemes sokat készíteni belőle, mert nem csak lecsónak, de pörkölt-, vagy gulyás alapnak is kitűnően felhasználható, akárcsak a paprikakrém.

Natúr lecsó recept

 Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsom
  • 5 kg paprika
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Előkészítés:

  1. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vagy karikákra vágjuk
  2. A paradicsomot megmossuk, a tetején kereszt alakban bevagdossuk kicsit, majd forró vízbe mártjuk, hogy a héja könnyebben lehúzható legyen
  3. Lehúzzuk a héját, kivágjuk a közepét és felkockázzuk
  4. A befőttesüvegeket alaposan kifertőtlenítjük

Natúr lecsó elkészítése

  1. A paradicsomot feltesszük főni, addig a paprikákat kockázhatjuk össze.
  2. Ha felkockáztuk a paprikát is, akkor mehet a paradicsom mellé és még legalább 20 percig szükséges együtt főzni őket.
  3. Ha elkészült egy merőkanál és szélesebb szájú tölcsér segítségével tölthetjük is bele az előzőleg kifertőtlenített üvegekbe. (Az sem baj, ha 100 fok körül tartjuk a sütőben és a forró üvegekbe merjük a lecsót.)
  4. Az üvegeket a peremig szedjük tele és a tetején legyen elég lé, ami a paprikát takarja.
  5. Ekkor csavarjuk rá a kupakokat és legalább 10 percig állítsuk őket fejre.
  6. Majd száraz dunsztba tegyük őket és ott hagyjuk kihűlni (ez akár több, mint egy nap is lehet).
  7. Ha teljesen kihűlt akkor mehet a kamra polcaira. megmosott, felszeletelt zöldségeket vegyesen az üvegekbe rakjuk.

Natúr lecsók felhasználása

Használhatjuk télen lecsó alapnak is, vagy bármilyen pörkölt-, gulyás ízesítésére is kitűnő választás. Mivel pedig a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető. Télen igazán jó a nap érlelte zamatos paradicsom és paprika ízét érezni és ezzel ízesíteni az ételeket. Számos felhasználásra kitűnő választás.

https://hobbikert.hu/magazin/a-paradicsom-tartositasa.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom