Káposztával töltött paprika télire

A káposztával töltött paprika télire elrakva egy igazán egészséges, ropogós savanyúság, ami gyorsan elkészíthető és szinte bármely főétel tökéletes savanyúsága lehet. A káposzta és a paprika is számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyet ez a savanyúság sem nélkülöz. A ropogós káposzta zamata és a nap érlelte paprika íze pedig együtt igazán fenséges, érdemes elkészíteni. Télen visszaidézi a nyár melegét, a friss zöldségek illatát és ízeit, mikor kibontjuk az üveget és belekóstolunk a ropogós finomságba.

Káposztával töltött paprika recept

Hozzávalók:

  • 30 – 40 db paprika (vegyesen piros és sárga is)
  • 3,5 kg fejes káposzta
  • 1 db erős paprika
  • 2 db sárgarépa
  • 10 – 12 gerezd fokhagyma
  • kapor – ízlés szerint
  • befőttesüvegek jól záródó kupakkal

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál só
  • 2,5 dl cukor
  • 1,5 dl napraforgóolaj
  • 1,5 dl 10%-os ecet

Káposztával töltött paprika télire – elkészítése

  1. A paprikákat meg kell mosni, majd a ki kell csumázni őket és az ereket, magokat is eltávolítani.
  2. Majd forrásba lévő vízbe kell őket tenni néhány percre, éppen csak annyi ideig, hogy még ropogós maradjon, de puhuljon meg annyira, hogy ne törjön.
  3. Majd le kell csepegtetni őket és hagyni, hogy kihűljenek.
  4. Addig a káposztát fel kell szeletelni, a kaprot összevágni és a répát lereszelni.
  5. Hozzá kell adni az apróra vágott kaprot, a reszelt répát, a megtisztított fokhagymát és az összevágott csípős paprikát.
  6. Majd az egészet alaposan keverjük össze.
  7. Töltsük meg a paprikákat a zöldséges káposztával és rakjuk az előzőleg alaposan kifertőtlenített befőttesüvegekbe.
  8. A vizet el kell keverni a sóval, cukorral, olajjal és az ecettel, majd a paprikával megrakott üvegekbe kell önteni.
  9. Ezután forró vízben kell dunsztolni 20-30 percig, utána lezárni a kupakokkal.
  10. Fejjel lefelé rakva kell megvárni, amíg kihűlnek.
  11. Aztán mehetnek a kamra polcaira.

Sok helyen úgy készítik, hogy a felöntőlevet forralják fel és nem dunsztolják. Ahány ház annyi recept, akárcsak a kovászos uborka esetében. Érdemes kitapasztalni, hogy nekünk hogyan lesz a legfinomabb, legzamatosabb. Készíthetjük egyszerűen csak fehér káposztával, de vegyesen lilával is.

https://www.agraroldal.hu/savanyusag-receptje.html

Címlap kép: Töltött paprika (forrás: https://receptek365.info/kaposztaval-toltott-paprika-hamar-elkeszitheto-es-sokaig-elall)

Vissza a kategória cikkeihez