Tartalomjegyzék
A káposztával töltött paprika télire elrakva igazán egészséges, ropogós savanyúság, ami gyorsan elkészíthető és szinte bármely főétel tökéletes savanyúsága lehet. A káposzta és a paprika is számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyet ez a savanyúság sem nélkülöz. A ropogós káposzta zamata és a nap érlelte paprika íze pedig együtt igazán fenséges, érdemes elkészíteni. Télen visszaidézi a nyár melegét, a friss zöldségek illatát és ízeit, mikor kibontjuk az üveget és belekóstolunk a ropogós finomságba.
Káposztával töltött paprika recept
Hozzávalók:
- 30 – 40 db paprika (vegyesen piros és sárga is)
- 3,5 kg fejes káposzta
- 1 db erős paprika
- 2 db sárgarépa
- 10 – 12 gerezd fokhagyma
- kapor – ízlés szerint
- befőttesüvegek jól záródó kupakkal
Hozzávalók a felöntőléhez:
- 1 liter víz
- 2 evőkanál só
- 2,5 dl cukor
- 1,5 dl napraforgóolaj
- 1,5 dl 10%-os ecet
Káposztával töltött paprika télire – elkészítése
- A paprikákat meg kell mosni, majd a ki kell csumázni őket és az ereket, magokat is eltávolítani.
- Majd forrásba lévő vízbe kell őket tenni néhány percre, éppen csak annyi ideig, hogy még ropogós maradjon, de puhuljon meg annyira, hogy ne törjön.
- Majd le kell csepegtetni őket és hagyni, hogy kihűljenek.
- Addig a káposztát fel kell szeletelni, a kaprot összevágni és a répát lereszelni.
- Hozzá kell adni az apróra vágott kaprot, a reszelt répát, a megtisztított fokhagymát és az összevágott csípős paprikát.
- Majd az egészet alaposan keverjük össze.
- Töltsük meg a paprikákat a zöldséges káposztával és rakjuk az előzőleg alaposan kifertőtlenített befőttesüvegekbe.
- A vizet el kell keverni a sóval, cukorral, olajjal és az ecettel, majd a paprikával megrakott üvegekbe kell önteni.
- Ezután forró vízben kell dunsztolni 20-30 percig, utána lezárni a kupakokkal.
- Fejjel lefelé rakva kell megvárni, amíg kihűlnek.
- Aztán mehetnek a kamra polcaira.
Sok helyen úgy készítik, hogy a felöntőlevet forralják fel és nem dunsztolják. Ahány ház annyi recept, akárcsak a kovászos uborka esetében. Érdemes kitapasztalni, hogy nekünk hogyan lesz a legfinomabb, legzamatosabb. Készíthetjük egyszerűen csak fehér káposztával, de vegyesen lilával is.
https://www.agraroldal.hu/savanyusag-receptje.html
Címlap kép: Töltött paprika (forrás: https://receptek365.info/kaposztaval-toltott-paprika-hamar-elkeszitheto-es-sokaig-elall)
Vissza a kategória cikkeihez