Kápia paprika

Napjainkban egyre népszerűbb a kápia paprika fajta a fogyasztásban és a termesztésben is. Hazánkban a paprika fajták nagyon népszerűek, hiszen a magyaros ételekben sok paprikát – és szintén sok paradicsomot – használunk. Akár azt is gondolhatnánk, hogy a paprika őshonos, hazánkban, de nem! Dél- és Közép- Amerika az őshazája, Európába csak a 15. századba került. Hazánkban a 18. századtól nőtt a népszerűsége, azóta több fajtáját is megkülönböztetjük a hazai termelésben is.

Kápia paprika jellemzői

Ennek a paprikának a termése hosszúkás, hegyesen kúpos, sötétzöld színű, mely sötét piros – szinte vörös – színűre érik. A húsa vastag és kemény, egyedi zamatos ízvilággal. A hagyományos típusa két erezetű, lapított háromszög alakú, mely elsősorban sütésre, grillezésre alkalmas. Különleges ízvilágát a magas a cukortartalmának is köszönheti. A paprika kalória tartalma általában alacsony, a kápia esetén kicsit magasabb: 100 gr kápia 20 kcal-t tartalmaz. Ez sem az a mennyiség, amit számolgatni kéne, a diétás étrendeknek is kiegészítője lehet. A legtöbb salátazöldség kalória tartalma ekörül mozog.

Rendkívül jól tárolható változatlan minőség mellett is, ugyanis hetekig megőrzi frissességét, a tárolás során sem veszít rugalmasságából, és a vitamintartalma is megmarad.

Vitamin tartalma

Ez a paprika fajta, mint a többi is rengeteg C-vitamin tartalmaz, illetve magas a kalcium-, a foszfor-, a kálium- és a béta-karotin-tartalma, valamint gazdag bioflavonoidokban és provitaminokban.

Jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.

Kápia paprika felhasználása

Elsősorban grillezésre, sütésre alkalmas, de kifejezetten jó befőzésre – paprikalekvár, paprikakrém készítésére, főleg erős színe miatt. Lecsó és bármely paprikás étel is készíthető belőle. Az őszi befőzések kedvelt fajtája közé tartozik.

https://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/kapia-paprika-grill/2065/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom