Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika egyedülálló ízvilága és élénk színesi miatt is kedvelt zöldég, azonban a vitamin tartalma is nagyon magas, ami miatt kifejezetten előnyös a mindennapi fogyasztása. Általában zöld, sárga és piros színekben találkozhatunk vele, mely az érettségi fokának megfelelő állapotot tükrözi.

Kaliforniai paprika jótékony hatásai:

  • alacsony a kalória tartalma: 1 szelet kb. 2 kalória, emiatt fogyókúrás étrendbe is kiválóan beilleszthető
  • magas a C-vitamin tartalma: mely erősíti az immunrendszert, megvéd a betegségekkel szemben. Főleg a piros színű tartalmaz sokat ebből a vitaminból
  • antioxidáns
  • gyulladáscsökkentő
  • a benne található kapszaicin csökkenti a koleszterinszintet, fájdalomcsillapító
  • gazdag B6 vitaminban, mely az idegrendszer normál működéséhez szükséges
  • sok benne az E vitamin is, mely a haj és a bőr fiatalon tartásában segít
  • egyes enzimjei segítenek a látás problémák megelőzésében
  • enyhén vízhajtó
  • magas provitamin tartalma védi a hámszövetet, ezáltal elősegítve a sebek gyógyulását

A kaliforniai paprikák nevelése

A palántákat kis edényekbe ültessük, tartsuk a lakásban, amíg a fagy veszélye elmúlt, majd ki lehet ültetni a kertbe. Habár a paprika a meleg időt kedveli, jobb olyan helyre ültetni, ahol a tűző nap elől a fák és a bokrok árnyékot tartanak.

Ha a magokat rögtön a földbe akarjuk ültetni, meg kell várni, amíg az éjszakai hőmérséklet eléri a 10, a nappali pedig a 15ºC-ot. Szerves műtrágyát kell használni, például komposztot, vagy száraz trágyát, így a növények egész időszak alatt elegendő tápanyaggal lesznek ellátva. A kaliforniai paprikának a nyár folyamán sok vízre van szüksége, a komposzt pedig a vizet a gyökerekhez közel tartja.

A komposztot adjuk a talajhoz, majd keverjük jól össze. A sorok 60 cm szélesek legyenek, egymástól 90 cm távolságra. A magokat a sorokban 15 cm távolságra helyezzük. Takarjuk be 2,5 cm-nyi talajjal. A magok 7-10 nap alatt csíráznak ki. Mikor a növények elérik a 8 cm magasságot, ritkítsuk ki, úgy, hogy a köztük levő távolság 45-60 cm legyen.

A kaliforniai paprikát zölden is betakarítható, ha átmérője eléri a 8-10 cm-t. Akkor érett és begyűjthető, ha a bőre ráncossá válik. Használjunk egy éles kést vagy metszőollót, és vágjuk le a paprikát. Várhatunk addig is, amíg piros vagy sárga lesz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bell_paprika

Vissza a kategória cikkeihez