Habanero paprika

A Habanero a chili paprika fajták közé tartozik, azok közül is a legcsípősebbek között tartják számon. Az erősségén túl a trópusi gyümölcsös íze miatt is kedvelik. A habanero a kínai paprika család egyik család legismertebb változata. Az Amazonas vízgyűjtő területéről származik. Onnan terjedt el a karibi térségben, majd tovább a Yucatan-félszigetre is. Napjainkra viszont – mióta a csípős paprikák ennyire divatba jöttek, – a világ szinte minden, trópusi éghajlatú részén termesztik.

Habanero paprika jellemzői

A habanero fajok az erejük mellett ízvilágukban egyedülállóak, jellegzetes, különösen édeskés, enyhén gyümölcsös ízvilággal. A Habanero paprika főleg trópusi vidékeken terem, de Európában és hazánkban egyre népszerűbb. Kedveltségének növekedésével egyre több chili termesztő neveli ez a paprikafajtát is, mert kiváló alapja lehet a különböző chili szószoknak. A cserje Dél-Amerikában 120 cm-re is megnő, de Európában – a megváltozott klíma hatására – is nagyra, akár egy méteresre is megnő. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák. Nagyon sok változata van, és ezek termése meglehetősen különféle, 0,5 cm átmérőjű bogyótól a 12 cm-es, változatos alakú paprikáig. A legerősebb paprikák közé tartozik a Scoville-skála alapján az erősségét 100.000-350.000 SHU-ra becsülik.

Habanero paprika fajták

Elég sok habanero chili paprika fajta létezik, mind különböző színűek, változó ízvilággal és eltérő csípősséggel rendelkeznek.

 • Habanero red 
  A legelterjedtebb, legismertebb fajta, melyből leginkább kiváló szószokat készítenek. A termése változatos formájú, 3-6 cm hosszú, zöldből pirosra érő. Jellegzetes gyümölcsös aromájú, frissen lédús.

  Csípőssége: 200.000 – 350.000 SHU
 • Habanero yellow 
  Nagyon erős chili paprika, mely enyhén citrusos ízzel rendelkezik. A termése általában jellegzetesen kihegyesedő végű enyhén barázdált. Az érés folyamán színe sötétzöldről változik citromsárgává.

  Csípőssége: 200.000 – 300.000 SHU
 • Habanero orange 
  A termése szintén változatos formájú, méregzöld színből érik élénk narancssárga színűvé. A tompa végű termést hozó növény kisebb, mint a többi Habanero, mivel 50-60 cm-nél nem nő magasabbra.

  Csípőssége: 200.000 – 300.000 SHU
 • Habanero chocolatte 
  Kevésbé ismert fajta, melynek termése tompa végű, enyhén barázdált. Méregzöld színűből érik csodálatos csokoládé színűre. Édeskés gyümölcsös illata megkülönbözteti a többi chili paprika fajtától.

  Csípőssége: 300.000 – 650.000 SHU

Habanero paprikák felhasználási módjai

Elsősorban ételek ízesítésére használják szerte a világon, de a népgyógyászatban alkoholos oldatát reumás megbetegedések kezelésére is használják. Leginkább szószok, dzsemek, őrlemények alapanyagaként használatos. Kiszárítva, őrleményként a sajátos íz és illatvilágot megtartják.

https://kapszulacenter.hu/chili-paprika-fajtai-hatasai-es-erdekessegek

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom