Fűszerpaprika ár

A fűszerpaprika ár meghatározó olyan szempontból, hogy ár érzékenyek vagyunk. Azonban érdemes ettől függetlenül a jó minőségű paprika őrleményeket beszerezni, ha módunk van rá lehetőleg egyéni gazdálkodóktól. Ugyanis a pirospaprika is azok közé a fűszerek közé tartozik, amit könnyű dúsítani, keverni más, bele nem való anyagokkal. Ki ne hallott volna már a céklás, vagy téglaporos őrleményekről?

Pedig a pirospaprika az egyik leggyakrabban használt fűszer a hazai háztartásokban, minden konyhában fellelhető. Hiszen régóta a magyaros ételek alapja – mint a paradicsom és a paprika is, – de nem volt ez mindig így. A Közép-Amerikában őshonos paprika a 15. század végén került át Európába, de kezdetben csak dísznövényként termesztették, mivel termését mérgezőnek tartották.

Fűszerpaprika ár hazánkban

Hazánkban a 18. századra került be a köztudatba és mivel meleg és fényigényes növény a termesztése először az Alföldön, előbb Szegeden, majd Kalocsa környékén indult. Kezdetben kis területen, saját fogyasztásra, paraszti gazdaságokban, szélvédett, meleg helyen nevelték a paprikapalántákat, majd nagyobb területen termesztették. Ehhez hozzájárult egy magyar találmány: a fűszerpaprika porrá törése is. Az ára a nagy mennyiségben történő termelés következtében nem volt magas.

A 18. század végére Spanyolország mellett a hazai területeken termett belőle a legtöbb.  Ekkortól fokozatosan, olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé, termelése azonban a 19. század elejéig a Kárpát-medencében sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét.

Fűszerpaprika tárolása

Az őrölt paprika nem raktározható hosszabb időn át, mivel hamar elveszíti a zamatát, jó ízét; savanykás és állott ízűvé válik. A napfény és világosság pedig a színét fakítja ki. Nedves, nyirkos helyen megpenészedik, megdohosodik. Célszerű ezek elkerülése végett a paprikát jól záró bádog-, vagy porcelán dobozban tartani.

Üvegedényben gyorsan veszti színét. Papírzacskóban is hamar elszíntelenedik, romlik. Szagos anyagok iránt is érzékeny. Nagyobb mennyiségben tárolva összeáll, csomós lesz az őrlemény; ilyenkor érdemes átszitálni.

A Kalocsai-, és a Szegedi fűszerpaprika őrlemény rendkívül jó minőségű, paprika hungarikum is, ezek előállítása során elvárás, hogy csak a tájkörzetben, államilag elismert fajtájú, fém zárolt vetőmagból vetett paprikából készült őrlemény lehet.

http://www.paprikafutar.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom