Füstölt pirospaprika

A füstölt pirospaprika egy újítás a fűszerpaprika piacán, mely már amúgy is az egyik leggyakrabban használt fűszer a hazai háztartásokban. A pirospaprika a magyaros ételek alapja – mint a paradicsom és a paprika is, – de nem volt ez mindig így. A Dél-és Közép-Amerikában őshonos paprika a 15. század végén került át Európába, de kezdetben csak dísznövényként termesztették, mivel termését mérgezőnek tartották.

Fűszerpaprika hazánkban

Hazánkban a 18. századra került be a köztudatba. Először az Alföldön – Szegeden, majd Kalocsa környékén – kezdték el a termesztését. Többnyire azért itt, mert a paprika a meleg, fényigényes növény és fejlődéséhez ez az éghajlat és a környezeti adottságok tökéletesek voltak. Eleinte csak kis területen, saját fogyasztásra, paraszti gazdaságokban, szélvédett, meleg helyen nevelték a paprikapalántákat, majd elkezdték nagyobb területeken is termeszteni. Ehhez hozzájárult, hogy hazánkban fedezték fel a fűszerpaprika porrá őrlésének a lehetőségét.  A hosszú fűzérekben felfűzött, szárított paprikákat akkor még a tiszai vízimalmok segítségével őrölték.  

A 18. század végére Spanyolország mellett a hazai területeken termett belőle a legtöbb.  Ekkortól fokozatosan, olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé, termelése azonban a 19. század elejéig a Kárpát-medencében sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét.

Füstölt pirospaprika készítése

Az őrölt paprikát két változatból készítik:

  1. fűszerpaprikából
  2. cseresznyepaprikából

A paprikát többször, folyamatosan szedik, mindig csak az érett, bepirosodott bogyókat. A leszedett paprikákat átválogatása nagyon fontos, hiszen csak az ép, teljesen egészséges paprikákat használják fel, majd szedés után még utó érlelik. A jó minőségű fűszert csak érett, hibátlan termésből lehet előállítani, ezért is válogatják át a paprikát feldolgozás előtt. Majd megmossák és szárítják őket. A szárítás egy fontos folyamat, amit nem szabad siettetni. A füst ízű paprika sok nemzet számára a hétköznapi fűszerezés alap ízesítője, hazánkban azonban sokáig nem volt ismert.

Manapság egyre több helyen készítik. A kellemes füstös íz eléréséhez a paprikákat füstölőbe teszik, ahol többféle száraz fából és azok fűrészporából készült füst adja a paprika friss, füstös aromáját. Ezután a mélyvörös színű őrlemény aromazárt csomagba kerül, így íze és aromája még hosszú időn keresztül megőrzi friss füstös ízét.
A paprika kizárólag természetes úton kapja meg a füstölt aromát, semmilyen adalékanyagot nem használnak fel a folyamat során. Itt is oda kell figyelni a tárolásra, hogy lehetőleg minél kevesebbet veszítsen színéből, aromáiból.

Füstölt pirospaprika tárolása

Az őrölt paprika nem raktározható hosszabb időn át, mivel hamar elveszíti a zamatát, jó ízét; savanykás és állott ízűvé válik. Ez igaz a füstölt és nem füstölt őrölt paprikákra is. A napfény és világosság pedig kifakítja a színét. Nedves, nyirkos helyen megpenészedik, megdohosodik, ezért célszerű a paprikát jól záró bádog-, vagy porcelán dobozban tartani. Üvegedényben gyorsan veszti színét. Papírzacskóban is hamar elszíntelenedik, romlik. Szagos anyagok iránt is érzékeny. Nagyobb mennyiségben tárolva összeáll, csomós lesz az őrlemény; ilyenkor érdemes átszitálni felhasználás előtt.

https://www.bulkshop.hu/fustolt-orolt-fuszerpaprika-100g

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom