Espelette paprika

Az Espelette paprika egy chili paprika fajta, amely eredetileg Dél-Amerikából származik. A paprikák csípőségét a benne található kapszaicin vegyület okozza. Ez nagyon stabil, ugyanis sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Melynek kivonata vízben nem oldódik, csak alkoholban, ezért is hiábavaló, ha a csípős paprikára vizet iszunk, hogy elvegye annak erősségét. A különböző paprikák eltérő mértékban tartalmazzák a kapszaicint.

A legkevesebbet a zöldség paprikák tartalmazzák, már ha egyáltalán van bennük. A legtöbbet pedig a mexikói Habanero és ennek rokonai tartalmazzák. Melyeknek nemcsak a csípőssége, de az aromája is igazán rendkívüli.

A chili paprika erősségét mérni is tudják. A csípős paprika erősségének a Scoville egység a mértékegysége. Ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. Ez az érték jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni. Ritka – de előfordul, hogy túllépik ezt az értéket.

Espelette paprika jellemzése

Ez a paprika eredetileg Dél-Amerikából került a 16. század közepén a franciaországi Baszk területre. Ez a fajta chili paprika inkább aromásabb és édesebb, kevésbé erős.

Az eredeti Espelette paprikát csak tíz területen termesztik: Ainhoa, Cambo-les-Bains, Espelette, Halsou, Jatxou, itxassou, Larressore, Pée Saint-sur-Nivelle és Souraïde Ustaritz.

A Franciaországban használatos A.O.C. minősítést is megkapta, ezért ezeket nem is termeszthetik máshol. 2000-ben elismerték az A.O.C. minősítést a Piment d ‘Espelette paprikánál. A fajta megítélése 2002-re még tovább javult, így elnyerte az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) címet is. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vetőmagok oltalom alatt állnak. Így csak a fent említett területeken termesztett paprikák nevezhetők eredetinek.

A baszk paprikát a paradicsomhoz hasonlatos aroma és a száraz szénára hasonlító illat jellemzi, ám különlegessé inkább az aromás tulajdonságai, nem pedig az intenzitása teszi. A nyári időjárástól függően az Espelette chili paprika körülbelül 50 cm magasra nő, de előfordulhat a 1,5 méter is.  Növényenként 15-30 akár darab paprikát is termeszt.

Espelette paprikák felhasználása

A megérett Espelette paprikákat összekötik és a lógatva – akár fűzérekbe rakva, mint hazánkban a fűszerpaprikát – szárítják felkötve általában a konyhákban. Szárítás után őrlik porrá. Ezt a port használják a világ számos pontján ízesítésre. A Baszk konyhában ezt a paprikát használják fűszer helyettesítőként, mely kellemes ízt és illatot biztosít minden étkezéskor. Bármilyen egyszerű étel ízesítésére használják, legyen az egy omlett a reggelihez, vagy akár grillezett sajtok, saláták.

http://www.spicy.hu/paprika

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom