Espelette paprika ár

Az Espelette paprika ár egy chili paprika fajta ára, amely eredetileg Dél-Amerikából származik. Onnan került Baszk földre a 16. század közepén, majd napjainkra meghódított az egész világot. Az Espelette paprika a nevét a termőterületéről kapta, ahol többek között Franciaországban termesztik. Mivel a legmagasabb ottani minősítéssel rendelkezik, különböző előírásoknak meg kell feleljen.

Így az eredeti Espelette paprikát csak az alábbi tíz területen termesztik: Ainhoa, Cambo-les-Bains, Espelette, Halsou, Jatxou, itxassou, Larressore, Pée Saint-sur-Nivelle és Souraïde Ustaritz.

A paprikák csípőségét a benne található kapszaicin adja. Ez a vegyület igen stabil, ennek köszönhetően sem melegítésre, sem fagyasztásra nem bomlik meg, nem sérül. Fehér por kivonata csak alkoholban oldódik, vízben nem. Emiatt hiábavaló az erős paprikára vizet inni, nem fogja a csípősséget elvenni.

A különböző paprikák eltérő mértékban tartalmazzák a kapszaicint. A legkevesebbet a zöldség paprikák tartalmazzák, a legtöbbet pedig a mexikói Habanero és ennek rokonai tartalmazzák. Az Espelette paprika bár a chili egyik fajtája, nem különösebben erős, inkább kellemesen aromás ízű. A chili paprika erőssége mérhető, erősségének mértékegysége a Scoville egység, mely méri.

Espelette paprika ár

Hazánkban leginkább a chili paprika magja kapható. A növény körülbelül 13 cm hosszú és 3 cm széles gyümölcsöt termel egy körülbelül 50 cm-es növényen. Az Espelette chili paprika védett fajta, és a nevét csak akkor lehet használni, ha a chili és a magok a baszk régióból származnak.

Ez a paprika rendkívül erős, fényes piros színű, melyből leginkább őrölt port készítenek. Az őrölt változata szinte csak kulináris, mindenféle nemzetiségű fűszert – és egyéb kiegészítőket kínáló üzletekben, webshopokban található meg. Ezt leginkább levesek, pörköltek, de akár omlett, saláta és bármely étel ízesítésére is használják a franciaországi Baszk régióban. Ezen kívül paprikakrém és zselé formájában is megtalálható. Az ár attól is függ, hogy mit keresünk pontosan. A webshopokban akciókat is találhatunk.

A baszk paprikát a paradicsomhoz hasonlatos aroma és a száraz szénára hasonlító illat jellemzi, ám különlegessé inkább az aromás tulajdonságai, nem pedig az intenzitása teszi.

http://www.spicy.hu/paprika

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom