Tartalomjegyzék
Erős paprika télire is rakható el főleg, ha sok termett a kertben. A paprika nagyon egészséges zöldség, melynek a csípős változata az emésztésre serkentőleg hat, valamint fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, ami az étel lebontását teszik lehetővé. Mindezek miatt is érdemes elrakni belőle télire is. Ha nincs kertünk a paprika szezonban ajánlott vásárolni, mikor sokkal kedvezőbb áron jutunk hozzá, mint az év többi időszakában.
Erős paprika eltevése télire – recept
Hozzávalók:
- 1 kg paprika
- 30 dkg cukor
- 1 liter víz
- 5 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 4 dl ecet (10%-os)
- 1 teáskanál szalicil
- 1 teáskanál borkén
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Előkészítés:
- A paprikákat váltott víznél alaposan megmossuk
- A befőttesüvegeket jól kifertőtlenítjük és fejjel lefelé hagyjuk őket megszáradni.
Erős paprika télire – elkészítés
- A paprikákat üvegbe rakjuk szorosan egymás mellé. Lehet különböző színekkel, csinosan, mutatósan is megrakni, de persze egy színű zöldségből is.
- Majd elkészítjük a levet. A vizet a többi hozzávalóval elkavarjuk úgy, hogy a cukor és só is teljesen felolvadjon benne.
- Egy merőkanállal rászedjük az üvegekbe rakott paprikára.
- A jól záródó kupakokkal lezárjuk. (Ha felfordítjuk és kifolyik belőle, akkor nem záródik jól a tető.)
- Hűvös helyre – kamrába, pincébe – tesszük.
Készíthető alma paprikából is, vagy bármely csípős paprikából rakva. Legalább 2 hét szükséges az érleléséhez, utána már fogyasztható. Bármely húsos főétel mellé kiváló savanyúság. De akár még egy kolbászos, szalonnás villásreggelinek is kitűnő kiegészítője.
http://www.cookta.hu/20170907-paprikakrem-telire-tartositoszer-es-macera-nelkul
Vissza a kategória cikkeihez