Erős paprika télire

Erős paprika télire is rakható el főleg, ha sok termett a kertben. A paprika nagyon egészséges zöldség, melynek a csípős változata az emésztésre serkentőleg hat, valamint fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, ami az étel lebontását teszik lehetővé. Mindezek miatt is érdemes elrakni belőle télire is. Ha nincs kertünk a paprika szezonban ajánlott vásárolni, mikor sokkal kedvezőbb áron jutunk hozzá, mint az év többi időszakában.

Erős paprika eltevése télire – recept

 Hozzávalók:

  • 1 kg paprika
  • 30 dkg cukor
  • 1 liter víz
  • 5 teáskanál só
  • 4 dl ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál szalicil
  • 1 teáskanál borkén
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Előkészítés:

  1. A paprikákat váltott víznél alaposan megmossuk
  2. A befőttesüvegeket jól kifertőtlenítjük és fejjel lefelé hagyjuk őket megszáradni.

Erős paprika télire – elkészítés

  1. A paprikákat üvegbe rakjuk szorosan egymás mellé. Lehet különböző színekkel, csinosan, mutatósan is megrakni, de persze egy színű zöldségből is.
  2. Majd elkészítjük a levet. A vizet a többi hozzávalóval elkavarjuk úgy, hogy a cukor és só is teljesen felolvadjon benne.
  3. Egy merőkanállal rászedjük az üvegekbe rakott paprikára.
  4. A jól záródó kupakokkal lezárjuk. (Ha felfordítjuk és kifolyik belőle, akkor nem záródik jól a tető.)
  5. Hűvös helyre – kamrába, pincébe – tesszük.

Készíthető alma paprikából is, vagy bármely csípős paprikából rakva. Legalább 2 hét szükséges az érleléséhez, utána már fogyasztható. Bármely húsos főétel mellé kiváló savanyúság. De akár még egy kolbászos, szalonnás Télen igazán villásreggelinek is kitűnő kiegészítője.  

http://www.cookta.hu/20170907-paprikakrem-telire-tartositoszer-es-macera-nelkul

Vissza a kategória cikkeihez