Erős paprika

Hazánkban az erős paprika fajták is nagyon népszerűek, hiszen a magyaros ételekben sok paprikát, csípős paprikát is használunk. Elég csak az Erős Pistára, vagy a Piros Aranyra gondolni. Gondolhatnánk, hogy a paprika termesztés őshonos Magyarországon, de nem! Dél- és Közép- Amerikából származik, Európába csak a 15. századba került. Hazánkban a 18. századtól nőtt a népszerűsége, azóta több fajtáját is megkülönböztetjük a hazai termelésben is.

Csípős paprikák fajtája a hazánkban:

  • Fűszerpaprika: Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkezik a fűszerpaprika-termesztés. Sötétzöld színű, vékony húsú, de biológiai érettségében, pirosan használják fel. Elsősorban őrleményt készítenek belőle. Lehet édes vagy csípős változata is. Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben használják fel krémekhez is és már létezik füstölt pirospaprika is.
  • Hegyes, hegyes erős: Világos, vagy középzöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide. Elsősorban friss fogyasztása népszerű, de nyári időszakban savanyításra is felhasználják.
  • Almapaprika: Eredetileg csípős, de a fogyasztói igények miatt édes változata (édesalma) is ismert. Lapos, kerek, vagy szív alakú, vastag húsú fehér színű terméseket nevel. Felhasználása főleg konzervipari alapanyagként történik, savanyításra használják.
  • Cecei: Sárga, sárgás-fehér nem csípős fajta. Háromszög alakú, leginkább pirosra érő, lehet csüngő vagy felálló. Nem csípős fajta, mely töltésre is kiváló. Elsősorban friss fogyasztásra, de konzervipari feldolgozásra is alkalmas.
  • Cseresznye paprika: Gömb vagy kissé lapított gömb alakú, viszonylag kis méretű, zöld színű pirosra érő fajta. Felhasználása konzerviparban savanyításra, díszítésre felfűzve, ízesítésére használják. Van enyhébb, és csípősebb változata is.

Erős paprikák a legjavából: Chili paprikák fajtái

A chili paprikáról mindenkinek a méregerős íz jut eszébe – nem véletlenül. Hazánkban termesztési jelentősége nincs, talán az otthon kertészkedők szoktak kísérletezni vele. Dél- és Közép-Amerikában őshonos, számos fajtája ismert. Vékony, rendkívül csípős, nyersen vagy szárított, durvára összetört formában, ételek ízesítésére és színesítésére, valamint szószokban használják. Többféle színváltozata van, lehet piros, sárga, narancssárga. A chili fajták legismertebbjei a hagyományos chili, cayenne bors, habanero, jolokia.

http://www.spicy.hu/paprika

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom