Tartalomjegyzék
A chili paprika a trópusi és szubtrópusi éghajlaton élő csípős paprikák gyűjtőneve, többek között a cserjés paprika, közönséges paprika, bogyós paprika vagy a kínai paprika változatai. Bár világszerte kedvelt fűszernövényről van szó, a chili fogyasztása és termesztése jellemzően Mexikóban, Indiában, Közép-Afrikában és Kínában a legelterjedtebb.
Hazánkban is számos néven ismert többek között: Cayenne bors, chilipaprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, ördögbors, de magyarosan csilinek is írják.
Chili paprika jellemzői
A chili paprikák sötétzöld, kisméretű levelekkel ellátott, bokros növények. A bogyóik eltérőek méretben, színben és alakban egyaránt. Az érési folyamat elején először zöldek, de ahogy jobban megérnek leggyakrabban piros színt kapnak, azonban nem ritkák a narancssárga, sárga, lila és barna színű paprikák sem.
A chili paprika hatóanyaga a kapszaicin, ami az erős ízt adja neki. A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, emiatt is lesz többek között melegünk chili paprikák fogyasztása után. A chili paprika erőssége is mérhető, a különböző erős paprikák kapszaicin tartalmát a Scoville-skála méri, mértékegysége a SHU.
A chili számos hasznos, a szervezet számára jótékony hatású anyagot tartalmaz: káliumot, foszfort, kalciumot, Béta-karotint és bioflavonoidokat, provitaminokat is. Rendkívül gazdag C-vitaminban. Az érett pirosak akár kétszer több C-vitamint tartalmazhatnak, mint a citrom, vagy a narancs. A chilik segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget, mérsékelik az ízületi gyulladást, és az emésztést is segítik. A szárított chili pedig A-vitamint is tartalmaz.
Hatása a szervezetre
- elsődleges hatóanyaga a kapszaicin hatása az emésztésre rendkívül jótékony. Fogyasztása ösztönzi a gyomornedvek és a nyál elválasztását, mely az emésztést nagyban elősegíti.
- fogyókúra és diéta alatt is ajánlott, mert gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, valamint zsírégető hatású is
- értágító, vérbőséget okozó hatása a vérkeringésre is jótékonyan hat, alacsony vérnyomás esetén is ajánlott a fogyasztása
- a megfázásos, torok fájós megbetegedések kiváló ellenszere lehet fertőtlenítő hatása révén
- rákellenes hatása is ismert, mivel a kapszaicin DNS-védő és csökkenti a rákkeltő anyagok hatását
- fájdalomcsillapító hatása is van
Chili paprikák felhasználási módjai
Elsősorban ételek ízesítésére használják szerte a világon, de a népgyógyászatban alkoholos oldatát reumás megbetegedések kezelésére is használják.
Az ételek ízesítésére a chili szószok a legelterjedtebbek, de fogyasztják porként, krémként, de akár magában is. Húsok, sajtok, tészták és tojásos ételek ízesítésére használják leggyakrabban. A chili paprikának a legismertebb fajtái a hagyományos chili, cayenne bors, habanero, jolokia. Ami pedig még ezeknél is jóval erősebb: az a chili csepp.
https://kapszulacenter.hu/chili-paprika-fajtai-hatasai-es-erdekessegek
Vissza a kategória cikkeihez