A chili paprika erőssége bizony mérhető, mégpedig a Scorville-skála segítségével, melyet Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki. A skálán a legerősebb paprikák akár többszázezres értékűek lehetnek, mint a jolokia vagy a habanero, de vannak egészen enyhe pár százas erősségű paprikák is, mint például a pepperoni. A különböző chili paprikák erősségét egy úgynevezett folyadék kromatográfiás módszerrel állapítják meg. Nagyjából egymillimod kapszaicin felel meg 15-20 Scoville egységnek.
A chili paprika hatóanyaga a kapszaicin, ami az erős ízt adja neki. A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, emiatt is lesz többek között melegünk chili paprikák fogyasztása után. A különböző erős paprikák kapszaicin tartalmát méri a Scoville-skála, mértékegysége a SHU.
Chili paprika erőssége a Scoville-skálán és más érdekességek
- 0 – nincsen erős érzet, ilyen például a sima zöld paprika
- 400 – Bell-paprika, a kaliforniai paprika egyes fajtái minimálisan erősek, de ezek maximum pikánsak
- 100 – 500 gyengébb minőségű magyar erős paprikák, mint például az Anaheim-paprika
- 500 – 1000 Tabasco szósz, aminek az összetevői: tabasco paprika, ecet, bors és só
- 600 – 800 Poblano paprika, Mexikó egyik legnagyobb mennyiségben terjesztett közönséges paprika fajtája, mely főleg krémek és szószok alapanyaga
- 1000 – 1500 jobb, minőségű magyar paprikák, mint például a Rocotillo
- 1500 – 2500 natúr Tabasco paprika, a chili egyik fajtája, a kínai paprikák egyik legnépszerűbbike
- 2500 – 5000 Jalapeno paprika
- 2500 – 8000 Viaszpaprika. Angolul a neve a hungarian wax pepper, egy hazánkban őshonos paprika
- 10 000 – 23 000 Serrano paprika, az egyik legnépszerűbb mexikói paprika, szószok alapanyaga is, de leggyakrabban frissen fogyasztják vagy Salsaát csinálnak belőle
- 30 000 – 50 000 Cayenne bors, vagyis a csili paprika 100%-os őrleménye
- 50 000 – 100 000 Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
- 80 000 – 100 000 Jamaicai erős paprika
- 100 000 – 200 000 Scotch Bonnet
- 100 000 – 350 000 Habanero, mely egy nagyon erős chili fajta
- 350 000 – 550 000 A Red Savina egy speciális habanero, ezáltal szintén egy csili paprika.
- 850 000- 1 050 000 Dorset Naga
- 876 000 – 1 598 000 Szabvány US Grade könnygáz
- 1 200 000 – 1 500 000 Bhut jolokia chili, a habaneronak egy nemesített változata, ami 2006-ban a világ legerősebb termesztett paprikája volt
- 1 200 000 – 2 000 000 Trinidadi scorpion moruga
- 1 500 000 – 2 200 000 Carolina Reaper
- 9 100 000 Nordihidrokapszaicin
- 15 000 000 – 16 000 000 Tiszta kapszaicin
A paprika fajták Scoville-skálán mért erősségei csak irányadóak, mert az erősségük függ a termesztés módjától, a magok fajtájától is. Pédául chili-paprika és chili-paprika között is hatalmas különbségek vannak. Az alábbi táblázat csak egy irányadó értéket ad meg, amibe az adott paprika fajták legtöbbje beleesik.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-skála
Vissza a kategória cikkeihez