Chili paprika erőssége

A chili paprika erőssége bizony mérhető, mégpedig a Scorville-skála segítségével, melyet Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki. A skálán a legerősebb paprikák akár többszázezres értékűek lehetnek, mint a jolokia vagy a habanero, de vannak egészen enyhe pár százas erősségű paprikák is, mint például a pepperoni. A különböző chili paprikák erősségét egy úgynevezett folyadék kromatográfiás módszerrel állapítják meg. Nagyjából egymillimod kapszaicin felel meg 15-20 Scoville egységnek.

A chili paprika hatóanyaga a kapszaicin, ami az erős ízt adja neki. A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, emiatt is lesz többek között melegünk chili paprikák fogyasztása után. A különböző erős paprikák kapszaicin tartalmát méri a Scoville-skála, mértékegysége a SHU.

Chili paprika erőssége a Scoville-skálán és más érdekességek

  • 0 – nincsen erős érzet, ilyen például a sima zöld paprika
  • 400 – Bell-paprika, a kaliforniai paprika egyes fajtái minimálisan erősek, de ezek maximum pikánsak
  • 100 – 500 gyengébb minőségű magyar erős paprikák, mint például az Anaheim-paprika
  • 500 – 1000 Tabasco szósz, aminek az összetevői: tabasco paprika, ecet, bors és só
  • 600 – 800 Poblano paprika, Mexikó egyik legnagyobb mennyiségben terjesztett közönséges paprika fajtája, mely főleg krémek és szószok alapanyaga
  • 1000 – 1500 jobb, minőségű magyar paprikák, mint például a Rocotillo
  • 1500 – 2500 natúr Tabasco paprika, a chili egyik fajtája, a kínai paprikák egyik legnépszerűbbike
  • 2500 – 5000 Jalapeno paprika
  • 2500 – 8000 Viaszpaprika. Angolul a neve a hungarian wax pepper, egy hazánkban őshonos paprika
  • 10 000 – 23 000 Serrano paprika, az egyik legnépszerűbb mexikói paprika, szószok alapanyaga is, de leggyakrabban frissen fogyasztják vagy Salsaát csinálnak belőle
  • 30 000 – 50 000 Cayenne bors, vagyis a csili paprika 100%-os őrleménye
  • 50 000 – 100 000 Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
  • 80 000 – 100 000 Jamaicai erős paprika
  • 100 000 – 200 000 Scotch Bonnet
  • 100 000 – 350 000 Habanero, mely egy nagyon erős chili fajta
  • 350 000 – 550 000 A Red Savina egy speciális habanero, ezáltal szintén egy csili paprika.
  • 850 000- 1 050 000 Dorset Naga
  • 876 000 – 1 598 000 Szabvány US Grade könnygáz
  • 1 200 000 – 1 500 000 Bhut jolokia chili, a habaneronak egy nemesített változata, ami 2006-ban a világ legerősebb termesztett paprikája volt
  • 1 200 000 – 2 000 000 Trinidadi scorpion moruga
  • 1 500 000 – 2 200 000 Carolina Reaper
  • 9 100 000 Nordihidrokapszaicin
  • 15 000 000 – 16 000 000 Tiszta kapszaicin

A paprika fajták Scoville-skálán mért erősségei csak irányadóak, mert az erősségük függ a termesztés módjától, a magok fajtájától is. Pédául chili-paprika és chili-paprika között is hatalmas különbségek vannak. Az alábbi táblázat csak egy irányadó értéket ad meg, amibe az adott paprika fajták legtöbbje beleesik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-skála

Vissza a kategória cikkeihez