Chili mag

A chili mag beszerzése nem lehetetlen feladat, és érdemes kísérletezni saját palánták nevelésével is, főleg, ha nagyon szeretjük a csípős ízeket.

A chili paprika fajták hosszú vegetációs idővel rendelkeznek, ami néha több mint 100 napig is eltart. Emiatt a termesztését jóval korábban el kell elkezdeni mint az egyéb hazai paprika fajták esetében.

 Chili mag vetése lépésről-lépésre

  1. Ha beszereztük a magokat egy csíráztató edényt kell választanunk, ami lehet bármilyen műanyag ételhordó doboz is, lényeg, hogy alaposan ki legyen mosva.
  2. A magokat kb. 2 órára szobahőmérsékletű vízbe kell áztatni.
  3. Majd a vízből kivéve megnedvesített ruha (vatta, papírtörlő is megfelel a célra) közé kell tenni, majd be a dobozba és lezárni.
  4. A dobozt sötét, de meleg helyre kell állítani. Ne tegyük ki tűző napfénynek, és sugárzó hőnek se! Az ideális hőmérséklet 25-30 °C és a párás környezet biztosítása is fontos.
  5. Amikor megjelennek a csírák, a mag készen áll az ültetésre.

Gondoskodni kell arról, hogy a magok mindig nedvesek legyenek, ugyanis, ha egyszer is kiszáradnak, akkor a csíráztatás sikertelen lesz! Csak tiszta vizet használjunk a csíráztatáshoz tápszert stb. nem szükséges. A csíráztatás ideje akár 2-5 hét is lehet, mivel hosszabb ideig tart, mint a hagyományos paprika fajták esetén.

 Chili magok ültetése lépésről-lépésre

  1. Gondoskodjunk a palánta neveléséhez megfelelő edényekről. Tökéletesen megfelelő az 1 dl-es műanyag pohár is. Nagy edény ne legyen, mert abban lassabban fejlődik a növény, mivel szinte csak a gyökér fejlődik.
  2. A legjobb minőségű palánta földet érdemes használni a palánta ültetésnél.
  3. Tegyünk földet a palántázó edénybe kb. a 3/4-ig, és rakjuk rá a magokat, lehetőleg a csírával lefelé, ezután fedjük be őket földdel max. fél cm vastagon, és ne nyomkodjuk le.
  4. Ezután meg kell locsolni. A permetezős locsoló a legjobb választás erre.
  5. Majd a helyére kell tenni. Olyan keressünk, ami huzatmentes fényben gazdag, lehetőleg majdnem állandó hőmérsékletű hely. Ez lehet üvegház, fólia sátor, a lényeg a páratartalom, a hőmérséklet és a fény!

Rövid időn belül ki fognak bújni a földből a pici két sziklevelű növények, amik a fény felé igyekeznek. Amennyiben kevés a fény, hosszú vékony szárat fognak növeszteni, és ha nem vigyázunk a saját súlyuknál fogva el is dőlhetnek. Még 2 levélke megjelenését kell kivárni, majd jöhet az első átültetés.

Chili magok átültetése

Ez történhet egy nagyobb palántázó edénybe, vagy 2dl-es kilyukasztott aljú műanyag pohárba. Átültetésnél a gyökér körüli teljes földdel együtt ültessük át a növényeket, ügyelve, hogy a gyökér ne sérüljön meg! A poharainkat félig megtöltjük földdel, majd belehelyezzük a növényt földdel együtt, és a hiányzó részt feltöltjük földdel!

Ekkor már lehet táp oldatokat is használni. (Ez történhet a Ferticare 24-8-16 II-vel is akár. Tápoldat: ½ kávéskanál FC 2l vízhez). Ezzel lehet hetente 1X öntözni, úgy, hogy a levelekre ne menjen.

A következő ültetés akkor kell történjen, mikor már a gyökérzet teljesen kitölti az ültetőedényeket. Ismét egy nagyobb kb. 1l űrtartalmú cserép, vagy műanyag dobozba kell átültetni a növényeket. Az átültetést ugyanúgy végezzük, mint korábban, a tápoldatot viszont már csak 10 naponta egyszer adagoljunk.

Amikor már megfelelő az időjárás, elérkezünk a szabadföldi kiültetéshez. Itt figyelni kell arra, hogy a növényeket „edzeni” kell a benti körülmények után a kintire.  

https://chilimania.hu/termek/habanero-red-chili-paprika-vetomag-15-szem/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom