Chili fajták

A chili fajták legismertebbjei a hagyományos chili, cayenne bors, habanero, jolokia. Azonban gyűjtőcsoportjai is vannak. A chili paprika hatóanyaga a kapszaicin, ami az erős ízt adja neki. A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, emiatt is lesz többek között melegünk chili paprikák fogyasztása után. A chili paprika erőssége is mérhető: a különböző erős paprikák kapszaicin tartalmát a Scoville-skála méri, mértékegysége a SHU.

A chili fajták főleg az Amerikai kontinensen őshonosak:

 • Hagyományos termesztett paprika
  A hagyományos paprika terméséhez képest bogyójuk rövidebb, zömökebb, a paprika vége sem hegyes, hanem tompa. Ebbe a fajtába tartozik a Piquin vagy más néven bird pepper, mely akár 1 cm-nél is rövidebb. Ezekből akár 50 is elfér egy bokron és az erőssége is rendkívül szerteágazó. Mindössze 50 Scoville egységtől akár 100 000-ig is terjedhet. További ismert fajtái: Bell paprika, a Jalapeno, Chiltepin és a Hungarian Wax Pepper (vagy más néven viaszpaprika).
 • Hagyományos chili paprika
  Rendkívül csípős, de kevésbé aromás fajta, ide tartozik a Cayenne paprika és a Tabasco paprika is. Ez a fajta egy kúp alakú, bokros paprika fajta, melyek hegye kicsit felfelé áll és a csípős ízükön felül enyhén kesernyés az aromájuk. A cayenne paprika nevét Cayenne településről kapta ahol először termesztették.
 • Kínai chili paprikák
  A nevével ellentétben ez a fajta is Amerikában őshonos, ezek a habanero fajták. Mérete az apró bogyótól egészen a hatalmas termésig változhat, hasonlóan ízük is lehet édes, enyhe, csípős vagy maróan erős. Érintése akár égési sérüléseket is okozhat, mivel ez az egyik legerősebb chili fajta. Ezek közé tartoznak: a Red Sabina, (SHU: 580 000 körül is akár), a Naga és a Scotch bonnet is habanero fajtájú chilik (SHU erősségűk: 1.000.000. fölött), és a gyengébbnek számító Datil az ínyencek egyik kedvence, mely kellemesebb, aromásabb és gyümölcsösebb íze miatt hígítva nagyon jó szósz alapanyag.

A legerősebb chili paprika fajták jelenleg:

A Carolina Reaper, a Naga és a vörös Habanero keresztezéséből jött létre, és több, mint 1.500.000 fölötti SHU értékével sokáig Guiness rekorder volt.

A Scorpion paprika 2012-ben a világ legerősebb paprikája volt. Annyira erős, hogy csak szószokban hígitva hasznáják, betakarítani is csak dupla gumikesztyűben lehet, mert hozzáérve égési sérüléseket okozna. Mindkettő a kínai chili paprikák családjába tartozik.

 • Bogyós paprikák
  Ez a fajta chilipaprika is az erősebb fajták közé tartozik, legjelesebb képviselője ennek a családnak az Aji, ami főleg Dél-Amerikában ismert. Ezen kívül szinte csak a szakértők és ínyencek ismerik.
 • Szőrös paprika
  Nevét a paprikát beborító szőrről kapta, mely a hideg ellen védi. Ez a fajta ugyanis az Andok magasabb, hegyvidéki részein él. Az inkák már 8000 éve is ismerték és termesztették. Legismertebb fajtája a Rocotos. Furcsa formája miatt körte vagy almapaprikának is hívják, de semmi köze a magyar almapaprikához. További érdekessége még, hogy a virága egyedül ennek kékes-lilás színű.

Chili fajták ásványi anyag tartalma, hatása

Számos hasznos, a szervezet számára jótékony hatású anyagot tartalmaz a chili, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotin és bioflavonoidok. A bioflavonoidok semlegesítik a szabad gyököket, így a chilinek rákmegelőző hatása is ismert. Emellett tartalmaz a chili provitaminokat is.

https://chilitermesztes.hu

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom