Chili csepp

A chili csepp a chili paprika kivonatából készül.  Ez a paprika fajta elsősorban Mexikóban, Indiában, Közép-Afrikában és Kínában a legelterjedtebb, de világszerte kedvelt fűszernövény. A chili paprikának a legismertebb fajtái a hagyományos chili, cayenne bors, habanero, jolokia.

A chili paprika hazánkban is ismert. Számos néven előfordul, többek között: cayenne bors, chilipaprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcs paprika, ördögbors, de magyarosan csilinek is írják.

Chili paprika jellemzői

A chili paprikák sötétzöld, kisméretű levelekkel ellátott, bokros növények. A bogyóik eltérőek méretben, színben és alakban egyaránt. Az érési folyamat elején először zöldek, de ahogy jobban megérnek leggyakrabban piros színt kapnak, azonban nem ritkák a narancssárga, sárga, lila és barna színű paprikák sem.

A chili paprika hatóanyaga a kapszaicin, ami az erős ízt adja neki. A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, emiatt is lesz többek között melegünk chili paprikák fogyasztása után. A chili paprika erőssége is mérhető: a különböző erős paprikák kapszaicin tartalmát a Scoville-skála méri, mértékegysége a SHU.

A chili számos hasznos, a szervezet számára jótékony hatású anyagot tartalmaz: káliumot, foszfort, kalciumot, Béta-karotint és bioflavonoidokat, provitaminokat is.

Chili paprikák felhasználási módjai

Elsősorban ételek ízesítésére használják szerte a világon, de a népgyógyászatban alkoholos oldatát reumás megbetegedések kezelésére is használják.

Az ételek ízesítésére a chili szószok a legelterjedtebbek, de fogyasztják porként, krémként, csepp formájában, de akár magában is. A szószokat elsősorban húsok, sajtok, tészták és tojásos ételek ízesítésére használják.

Chili csepp

 A csepp a chili paprikából kipréselt olaj végterméke. Adalékanyagot, színezéket nem tartalmaz napraforgó olajat tesznek bele esetleg a gyártók. A chili csepp valóságos ízorgia a csípős aromák kedvelőinek, de vigyázat: méregerős!

Rendkívül erős íze miatt elsősorban levesekbe ajánlott, mert húsokon, pácként nagyon-nagyon erős, azt szigorúan csak a kihívást keresők próbálják ki (vagy ők se)! Sültekhez pácokhoz szószba ízesítésként kiválóan felhasználható.

https://chilimania.hu/termek/chili-cseppje-chili-kivonatos-eros-paprika-13ml/

Címlap kép: Chili cseppek (forrás: https://chilifarm.hu/termek/carolina-reaktor-chili-csepp)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom