A paprika zöldség vagy gyümölcs

Több zöldség kapcsán időnként felmerül a kérdés, így ebben az esetben is, hogy vajon a paprika zöldség vagy gyümölcs? A hazai általános felosztás a növény édessége/nem édessége mentén húzza meg a gyümölcs-zöldség határvonalat. Ami édes, az gyümölcs, ami nem édes, az zöldség. De ez így nem teljesen fedné a valóságot, mert bár a sárgadinnye édes és gyümölcsként fogyasztjuk, valójában eredeti változata uborka.

Szokás még a föld alatti terméseket (gumókat, gyökereket) zöldségnek, a föld felettit pedig gyümölcsnek nevezni. Ha ezt a logikát követjük, akkor viszont gyümölcs a paradicsom, a paprika, de akár a tök és az uborka is. A paradicsom zöldség ezt Amerikában ki is mondta a bíróság. De akkor mi a helyzet a paprikával?

A paprika zöldség vagy gyümölcs

A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta), másnak a hajtását (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (karfiol, brokkoli), gumóját (hagyma) vagy éretlen, húsos magvait (bordó, bab). A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.

A botanikusok meghatározásában minden, ami a növény virágából fejlődik ki, magvas, az gyümölcs, és a növény egyéb ehető részei – gyökér, levél, stb. – zöldségnek számítanak, ez alapján mondhatjuk, hogy a paprika bizony gyümölcs.

Azonban általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek (néhány kivétellel, mint a rebarbara, vagy a sütőtök) vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya.

Kérdés, hogy botanikai szempont alapján fogyasztjuk-e a zöldségeket, vagy a gyümölcsöket és számít-e, hogy amit eszünk az zöldség-e, vagy gyümölcs, ha nagyon finom, és nagyon szeretjük…

https://filantropikum.com/ot-gyumolcs-amirol-azt-gondolta-hogy-zoldseg/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom