Tartalomjegyzék
A paprika jótékony hatásai a szervezetre nagyon sokrétűek, ezáltal a rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott. Az egyik legfontosabb vitaminforrás a citrom mellett, melyek természetes C-vitamin tartalma rendkívül magas, így ellenállóbbá teszi szervezetet a megfázásokkal és fertőzésekkel szemben.
A paprika jótékony hatásai a szervezet számára
- Immunrendszer erősítő
A paprika a narancs és a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike. Egyetlen átlagos méretű zöldség a felnőttek számára ajánlott napi mennyiséget már fedezi, mindennapi fogyasztása ajánlott. Az immunrendszer serkentésével a megfázások időtartamának csökkentésében és tüneteinek enyhítésében játszik szerepet a bioflavon és likopin tartalma révén.
- Fertőtlenítő
Vírus- és baktérium elleni hatóanyagainak köszönhetően, segít különböző betegségek lefolyásának gyorsításában. Fertőtlenítő hatása egyenes arányban áll csípősségével: a bakteriális és állati eredetű kórokozókkal terheltebb trópusokon a legerősebb, és itt is fogyasztják a legnagyobb mértékben.
- Fájdalomcsillapító
A paprika csípősségét a termés ereiben és a magokban felhalmozódó kapszaicin okozza. Ugyanakkor ennek köszönhető a paprika fájdalomcsillapító hatása, mely akár migrén ellen is hatásos lehet.
- Serkenti a gyomornedv termelődését
A benne található kapszaicin tartalmának köszönhetően, – mely a csípős érzést okozza – serkenti az emésztőrendszer működését, a nyál és a gyomorsavak kiválasztását.
- Segít a fogyókúrában
Mivel a paprika kalória tartalma rendkívül alacsony, fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, ráadásul a csípős paprika az anyagcsere serkentésére is jótékonyan hat. Rendszeres fogyasztása csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben.
- Narancsbőr ellen is hatásos
Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére, a stria halványítására, de a sápadt bőrt is élénké teszi.
- Javítja a vérkeringést
Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget és mivel javítják a keringést, ezáltal emelik a vérnyomást is. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.
A paprika vitamin tartalma
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.
Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás.
A szárítás módozatai közül a napon szárítással őrizhetjük meg leginkább a vitamintartalmat.
https://wellandfit.hu/wellness/2018-10/5-jotekony-hatas-amit-nem-is-sejtettel-a-paprikarol/
Vissza a kategória cikkeihez